Amanda Knox: Hade kunnat hända alla

Uppdaterad 2019-06-14 | Publicerad 2013-04-30

Hon har kallats "djävulen", dömts till 26 års fängelse för "Halloween-mordet" – och friats.

Nu pratar Amanda Knox, 25, ut i sin första tv-intervju sedan hon släpptes från fängelset:

– Jag vill ses som en människa igen.

Knivmordet med sexinslag på den brittiska utbytesstudenten Meredith Kercher, 21, i Italien 2007 har uppmärksammats världen över.

Den då 20-åriga amerikanska utbytesstudenten Amanda Knox misstänktes för det som i media kom att kallas "Halloween-mordet" och 2009 dömdes hon till 26 års fängelse för dådet.

Även Amanda Knox dåvarande pojkvän, italienske studenten Raffaele Sollecito, dömdes för mordet, till 25 års fängelse.

”Vill att sanningen kommer ut”

Men domen överklagades och fallet har blivit en följetong.

2011 kom beskedet att de två dömda studenterna skulle friges och Knox återvände till USA.

I slutet av mars i år beslutade Italiens högsta domstol att mordrättegången ska tas om. Enligt uppgift ska det vara nya vittnesmål som lett fram till beslutet.

I en första tv-intervju sedan hon släpptes från fängelset säger Amanda Knox, i dag 25 år gammal, att hon vill bli bli sedd som en människa igen efter att ha utmålats som en spänningssökande sexmördare.

– Jag satt i rättssalen när de kallade mig "djävulen". Det är en sak att kallas olika saker i pressen, men en annan att sitta i en rättssal och slåss för ditt liv samtidigt som folk kallar dig "djävulen", säger hon i intervjun med ABC News Diane Sawyer, som sänds i sin helhet i kväll.

– Jag vill att sanningen ska komma ut, jag vill ses som en människa igen. Det som hände mig var surrealistiskt, men det hade kunnat hända vem som helst.

Överväger att åka till Italien

Amanda Knox, som hela tiden nekat till alla anklagelser, säger att hon "överväger" att återvända till Italien – trots att hon riskerar ställas inför rätta på nytt, skriver AFP.

– Mina advokater har sagt att jag inte behöver eller måste, men jag överväger det fortfarande, säger hon till USA Today enligt nyhetsbyrån.

Också Raffaele Sollecito, nu 29, kommer att ställas inför rätta igen.

Amanda Knox marknadsför samtidigt sin självbiografi "Waiting to be heard", som hon uppges ha fått nära fyra miljoner dollar, nästan 25 miljoner kronor, för att skriva.

Hon säger till USA Today att hon hoppas att Meredith Kerchers anhöriga läser boken, men uppger att hon inte haft någon kontakt med dem, skriver AFP.

– Det spelar roll för mig vad Merediths familj tycker... Jag hoppas verkligen att de läser min bok. Och de måste inte tro mig, jag har ingen rätt att kräva något av någon, men jag hoppas att de försöker, säger Amanda Knox till USA Today.

Följ ämnen i artikeln