I sommar exploderar - allt

Uppdaterad 2018-06-28 | Publicerad 2015-06-24

Mördarsniglar och mygg stormtrivs i den blöta sommaren.

Men det finns tröst.

– Om det fortsätter regna kan det bli mycket kantareller, säger svampexperten Michael Krikorev.

Stockholm har haft den regnigaste majmånaden på 200 år. Stora delar av Norrbotten hade 300 procent mer nederbörd än normalt. Årets vår går till historien som en av de kallaste och blötaste på länge. Och sommaren väntas fortsätta med skurar och kyla.

Urtrist, tycker många. Men det finns de som stormtrivs i det blöta vädret.

– Det är väldigt mycket sniglar på de flesta håll i syd- och mellansverige. På en del håll väldigt, väldigt mycket, vittnar snigelforskaren Ted von Proschwitz  vid Göteborgs naturhistoriska museum om.

Den spanska skogssnigeln, i folkmun kallad mördarsnigel, övervintrar som ungdjur nere i marken för att under våren förflytta sig upp till markytan. Årets blöta väder har gett en väldigt hög överlevnad eftersom de små snigeldjuren är känsliga för torka

– Det har även fortsatt att regna under juni vilket har gynnat dem ytterligare. Nu kommer de största sniglarna som övervintrat snart att börja lägga nya ägg. Då kan en andra generation komma igång om det regniga vädret fortsätter. 2015 blir definitivt ett snigelår, säger Ted von Proschwitz.

Mycket myggor

Även myggorna gottar sig i det blöta vädret. Bland annat i Södertälje och Värmland har man just nu problem med den mycket aggressiva översvämningsmyggan, berättar Yngve Brodin, myggexpert vid Naturhistoriska riksmuseet.

Prognosen pekar mot att det även blir mycket "vanliga myggor", den sort av stickmyggor som folk vanligtvis besväras av.

– Mygglarverna ligger och äter upp sig i vattenpölar just nu där fisken inte kommer åt. Sedan kläcks de när det blir varmt. Då kan de bli besvärliga för människor som bor i närheten. Framfört allt i söder där det är mindre torka är vanligt. I norr är man mer van vid myggen, säger Yngve Brodin.

Finns ljuspunkter

Men det är inte bara skadedjur som väntar semeserfirarna. Den som letar tröst kan rikta blickarna mot svampskogen. Kantarellsäsongen väntas bli riktigt bra i år och redan innan midsommar dök karljohansvampar upp. Ovanligt tidigt, säger Michael Krikorev, mykolog vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Svampsäsongen hittills är tidigare än vanligt. Vissa individer kan ha lurats att det redan var höst när en regn och kall vår följde efter solsken. Om det fortsätter att regna regelbundet kan man trösta sig med mycket kantareller i slutet av sommaren.

Det finns också förutsättningar för en god bärsäsong. Bärblomningen har varit bra i stort sett över landet, säger Ola Langvall, skogsforskare vid SLU.

– Det som fortfarande är osäkert är hur pollineringen går eftersom insekterna blir slöa av kylan. Å andra sidan har de haft mer tid på sig eftersom blomningen har pågått länge i år.

Men den som tänker dra på sig stövlarna och gå på blåbärsjakt får vänta ett tag.

– Det som står klart i år är att alla bär är sena eftersom blomningen till följd av kylan har kommit igång sent. Det som brukade vara vårtecken har varit försommartecken i år, säger Ola Langvall.