Beställde mord på småbarnsmamman – döms till 18 års fängelse

Publicerad 2014-11-14

Den 37-åriga fyrabarnsmamman sköts till döds inför ögonen på sina barn för fyra år sedan.

Nu har mannen som beställde mordet dömts till 18 år fängelse för stämpling till mord.

Mannen har förnekat att det var han som beställde mordet och i stället lämnat en annan förklaring som gick ut på att mördaren skulle driva in en skuld och att mamman sköts av misstag.

Dömd för stämpling

Men tingsrätten tror inte på hans berättelse utan anser att åklagaren har kunnat styrka att han beställde mordet på sin ex-flickvän, mamman till hans son.

Han döms för stämplingen trots att det inte är känt vem som utförde mordet. Han kan däremot inte dömas för varken anstiftan eller medhjälp till mord, enligt tingsrätten.

Den man som åklagaren har hävdat utförde mordet friades av Svea hovrätt i augusti 2011.

Barnen larmade

Det var på morgonen den 24 juni 2010 som fyrabarnsmamman sköts med tre skott i huvudet. Hon öppnade dörren med sitt yngsta barn i famnen. Efter de tre skotten slog mördaren henne i huvudet med pistolen upprepade gånger, den 10 månader gamla pojken låg bredvid på golvet.

Det var kvinnans barn som larmade 112. Hon fördes med ambulanshelikopter till sjukhus och avled samma dag av skadorna.

Kvinnan hade berättat för familj och vänner att hon var rädd för mannen. Hon ville inte att han skulle få träffa deras son och föräldrarna tvistade om vårdnaden av pojken.

Den nu dömde mannen lämnade Sverige en månad efter mordet, han återkom inte förrän hösten 2012.

Han greps av polis men försattes sen på fri fot. Det kom att dröja nästan två år innan han greps igen och nu har alltså domen kommit.

Domen från Södertörns tingsrätt är på 68 sidor och domstolen lägger stor vikt vid att förklara hur mannen ska kunna dömas, trots att det inte går att säga vem som utfört mordet.

Tingsrätten landar i slutsatsen att det är ställt utom rimligt tvivel att han beordrat mordet. Han hade kontakt med den man som anlitade mördaren samma morgon som fyrabarnsmamman mördades, han hade motiv att vilja döda henne eftersom de låg i vårdnadstvist och han lämnade Sverige efter mordet.

Mannen ska dessutom betala 100 000 kronor i skadestånd till kvinnans tre döttrar.

– Jag ser oerhört positivt på att tingsrätten delar min uppfattning om vem som har legat bakom det här mordet. Vi kommer att analysera om vi ska överklaga rubriceringen. Det är ett oerhört komplicerat mål, det mest speciella jag har varit med om, säger kammaråklagare Marcus Ekman.

Domen kommer att överklagas, meddelar försvarsadvokat Abdel-Hay Alami.