Svenska Ingrid, 72, får pris – hjälper barn i kåkstäderna

Uppdaterad 2022-05-25 | Publicerad 2018-12-14

I över 40 år har svenska Ingrid le Roux hjälpt mammor och barn i Sydafrikas kåkstäder. Ibland med fara för sitt eget liv.

På Svenska Hjältar-galan 2018 tar hon emot pris för Årets livsgärning.

Kärleken förde läkaren Ingrid le Roux till Sydafrika. 1978 följde hon med några medicinstudenter med en rullande barnklinik till kåkstaden Crossroads.

Under apartheidregimen var kåkstäderna illegala, och Ingrid beskriver det som en ständig kamp mellan de fattiga svarta och polis och militär. Hon – som vit utländska – var förbjuden att vara i kåkstäderna.

– Ibland visste jag inte om jag skulle komma hem med livet i behåll. Jag minns en gång när jag var tvungen att få ut en liten baby till sjukhuset för läkarvård. Mina medarbetare fick hålla utkik efter militären medan jag klättrade över taggtrådsstängslet med barnet i min famn.

Efter att ha upplevt misären i kåkstäderna bestämde hon sig för att starta organisationen Philani, som nu har växt från en medicinsk klinik till sex och har även förskola och vävarverkstad.

Årets livsgärning 2018: Juryns motivering
Ingrid le Roux är en hjälte för att hon under 40 år fört en kamp för att hjälpa de mest utsatta kvinnorna och barnen i Sydafrikas fattigaste och farligaste områden. 

200 mentormammor är engagerade i Philani. De är kvinnor som själva kommer från slummen och mot alla odds klarat sig bra, och som nu hjälper andra i kåkstäderna.

– Jag var själv småbarnsmamma till tre, och kunde inte tänka mig hur det skulle kännas att inte kunna ge dem mat för dagen. Många av de här mammorna lever ensamma med barnen eller med män som är våldsamma. De har ingen inkomst, ingen medicin, de är väldigt fattiga och bor i skjul av plåt, träbitar eller plast.

Hur gick tankarna när du fick veta om utmärkelsen Årets livsgärning?

– Det var fantastiskt information att få, trots att jag inte riktigt förstod vad det innebar.

Var det nervöst att veta att du skulle få priset?

– Nej, inte alls och jag har inte förberett mig. Jag tänker att jag kommer som jag är.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sex hjältar som prisas på den tv-sända Svenska Hjältar-galan på TV4 i december.

Nominera din hjälte här nedan!