Världen fördömer Trumps order

avMartin Schori, Susanna Hållbus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Reaktionerna på USA:s stopp i flyktingmottagandet lät inte vänta på sig.

Politiker, kändisar och människor i hela världen protesterar nu mot Donald Trumps beslut.

– Det kommer göra USA mer utsatt för terrorism och resultera i ett stort bakslag och växande antiamerikanism, skriver Magnus Ranstorp, forskarchef på svenska Försvarshögskolan, på Twitter.

Under lördagen kritiserade Tysklands förbundskansler Angela Merkel Trump i ett telefonsamtal.

Donald Trump har skrivit under en verkställande order med målet att stoppa islamistiska terrorister från att ta sig in i USA.

Det innebär att USA tillfälligt sätter stopp för alla flyktingar till landet. Flyktingar från Syrien stoppas på obestämd tid – och människor från sju länder som bedöms ha ”stora problem med terrorism” är belagda med inreseförbud.

Reglerna omfattar även människor från de sju länderna som bor i USA på permanent uppehållstillstånd samt personer med dubbla medborgarskap.

Nu strömmar reaktionerna på Trumps tilltag in från hela världen.

– Det här är inte vilka vi är, skriver Hillary Clinton på Twitter.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau gör klart att landet väljer en helt annan väg än Trumps USA.

– Till de som flyr förföljelse, terror och krig: Kanada kommer välkomna er oavsett tro. Mångfald är vår styrka, skriver han på Twitter.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström säger sig vara djupt bekymrad över beslutet.

– Att inte släppa in folk från vissa länder skapar misstro mellan människor, skriver Wallström.

I ett uttalande till Aftonbladet fortsätter hon:
”Det finns flera otydligheter i detta beslut. Bland annat är det osäkert vad som gäller för personer med dubbla medborgarskap. Det finns också oklarheter gällande om det handlar om medborgarskap eller ursprungsland, det vill säga var man är född. Behovet av förtydliganden från den amerikanska administrationen om vad som gäller är stort. Vi står i kontakt med amerikanska företrädare för att få klarhet i exakt vilka konsekvenser det här får för svenskars möjligheter att resa till USA. I morgon kommer UD att träffa USA:s chargé d’affaires.”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kritiserade Trump i ett telefonsamtal med presidenten under lördagen.

– Även om hon är övertygad om att kampen mot terrorism både är nödvändig och avgörande så rättfärdigar inte det att människor behandlas som misstänkta på grund av deras bakgrund eller tro, säger Merkels talesperson Steffen Seibert till Der Spiegel.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp tror inte att Trump lyckas stävja terrordåd mot USA med tilltaget.

– Presidentens handling kommer göra USA mer utsatt för terrorism. Det kommer resultera i ett stort bakslag och växande antiamerikanism, skriver Magnus Ranstorp, forskarchef på svenska Försvarshögskolan.

”Ni är säkra i Boston”

Även inom USA visar makthavare sitt missnöje med presidentens beslut. Bostons demokratiska borgmästare Marty Walsh ser beslutet som en ”direkt attack mot Bostons invånare”.

– Vi är en stad i ett land som byggts av invandrare. Vi är beroende av nyanlända för att hålla liv i och bygga vår samhörighet.

Marty Walsh lyfter fram att 28 procent av Bostons invånare är invandrare, och att ytterligare 48 procent har minst en invandrad förälder.

– Inklusive jag själv. Boston fanns här för mig och min familj. Så länge jag är borgmästare ska jag aldrig vända ryggen åt de som söker ett bättre liv. Jag vill säga till alla som känner sig hotade av dagens händelser: ni är säkra i Boston. Vi ska vidta alla lagliga åtgärder i vår makt för att skydda er, säger borgmästare Marty Walsh.

Även UNHCR kritiserar inresestoppet.

”Behoven hos flyktingar och migranter världen över har aldrig varit större och USA:s mottagande av kvotflyktingar är ett av de mest betydelsefulla systemen i världen”, skriver FN:s flyktingorgan i ett uttalande tillsammans med Internationella migrationsorganisationen (IOM).

Frankrikes president François Hollande krävde att europeiska ledare sätter ner foten mot Trump:

– Vi måste vara tydliga i dialogen med den nya amerikanska regeringen, som har valt en egen infallsvinkel på problem som vi alla brottas med, säger Hollande.

May vill inte fördöma

Medan Europa har tagit sitt ansvar, vägrar Trump att ta emot flyktingar, konstaterar presidenten.

– När han bedriver en protektionistisk politik – som kan destabilisera ekonomin inte bara i Europa utan även i världens största länder – då måste vi gå i svaromål, säger Hollande.

Den brittiska premiärministern Theresa May vill dock inte fördöma Trumps beslut som utestänger flyktingar.

– USA svarar för USA:s flyktingpolitik. Storbritannien svarar för Storbritanniens flyktingpolitik, löd hennes svar på en presskonferens i Ankara, där hon fick upprepade frågor om sin syn på presidentordern.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM