Tre vaccin spås fungera dåligt mot omikron

Publicerad 2021-12-17

Covidvaccinen från Sinopharm, Sputnik V och Janssen ser inte ut att fungera mot omikron.

Enligt en ny studie ger de vaccinen få eller inga antikroppar alls mot den nya varianten.

Covidvaccinen från kinesiska Sinopharm, ryska Sputnik V samt amerikanska Johnson & Johnson (i Sverige kallat Janssen) skapar få eller inga antikroppar mot omikronvarianten, uppger en ny studie som Bloomberg rapporterar om.

Forskare vid University of Washington och det schweiziska läkemedelsbolaget Humabs Biomed har analyserat effektiviteten för sex vaccin vad gäller omikronvarianten.

De kunde se att bara tre av de 13 personer som fått två doser av Sinopharm-vaccinet uppvisade neutraliserande antikroppar mot omikron.

För Janssen-vaccinet var siffran en av tolv, och ingen av de elva personer som var vaccinerade med Sputnik-vaccinet hade bildat neutraliserande antikroppar mot omikron.

Forskarna uppger också att de såg lägst minskning av antikroppar hos personer som tidigare varit smittade av covid-19 och fått två doser av Pfizer-vaccinet.

Antikroppsnivåerna i den gruppen sjönk femfaldigt, jämfört med 44 gånger så mycket för de som fått två doser Pfizer-vaccin men som inte haft en covidinfektion.

Bloomberg skriver att studien endast publicerats som ett pre-print, och alltså inte blivit granskad av andra forskare.