”Polisen måste ha vetat att han var en risk”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-23

Sorg och vrede i Kauhajoki i kväll

KAUHAJOKI. Förstämning och djup sorg. Innerlig vrede.

Det är vad invånarna i Kauhajoki känner i kväll.

– Det här är inte klokt. Polisen måste ju ha vetat att han var en risk, säger Raimo Niemenmaa till aftonbladet.se.

Raimos son Peter är 22 år och går i samma årskurs som gärningsmannen Matti Saari. När skottlossningen började satt Peter i matsalen och åt.

– Han berättade för mig att det kom en lärare och skrek: ”stäng alla dörrar och fönster”, berättar Raimo.

Men snart fick personalen panik och en kokerska skrek åt eleverna att springa ut.

I säkerhet

– De sprang ut på baksidan och runt och kom iväg från skolan, berättar Raimo.

Nu befinner sig Peter i säkerhet. Han, liksom alla andra elever på skolan, har uppmanats att inte tala med medierna. Först vill polisen reda ut exakt vad det var som hände därinne.

Nyheten om vad som hade hänt slog naturligtvis ner som en bokstavlig bomb i Kauhajoki. För Raimo blev det en nervös väntan innan han fick kontakt med sin son.

"Skakigt"

– Hans bil står fortfarande parkerad där, säger Raimo och pekar mot skolan. Hans telefon ligger där inne också. Det dröjde innan jag fick tag på honom och det var... skakigt, säger Raimo på sin klingande finlandsvenska.

Chocken och den akuta skräcken har under dagen och kvällen långsamt övergått i en bubblande vrede här i det österbottniska lilla samhället. Folk trodde knappt sina öron när det avslöjades att gärningsmannen så sent som i går satt i polisförhör, efter att polisen hade upptäckt filmer på internet där han poserade med sin pistol och sköt med den.

– Det är inte klokt. Polisen måste ju ha förstått att han var en risk, men ändå fick han behålla både pistolen och sin licens. Man blir... förbannad när man tänker på det, säger Raimo.

Kräver ändring

I hela Finland lever minnet av massakern i Jokela för mindre än ett år sedan starkt. Krav har ställts på en skärpt vapenlag. Och nu säger Raimo:

– Ungar ska inte få ha vapen. Det måste bli ändring på det. Och nu i kväll har de sagt på tv:n att lagen ska ändras. Det är så dags, säger han.

Och för familjerna och vännerna till nio ungdomar i Kauhajoki är det beskedet i kväll en klen – mycket klen tröst.

Är chockad

En av alla sörjande är Minna Niemi som på kvällen begav sig till skolan för att tända gravljus tillsammans med sin dotter Ada. Hon fäller några tårar och säger att hon är "mycket, mycket ledsen".

Så frågar hon sig:

– Vart i helvete är världen på väg?

Hon säger att hon är chockad över nyheten att gärningsmannen satt i polisförhör så sent som på måndagen.

– De borde ha varit mer försiktiga och tagit vapnet ifrån honom.