Han köpte hund från skräckkenneln

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-16

Patriks hund var människorädd

Patrik Hallberg köpte en hund av rasen Kaukasisk Ovtjarka av den norska kvinnan. Hunden mådde enligt Patrik inte alls bra och efter att den rymt tvingades Patrik så småningom avliva den. Kvinnans gård var enligt Patrik ”En extremt stressig miljö där hundar slogs med varandra. Hunden på bilden är en annan, men av samma ras.

Patrik Hallberg köpte en hund av den 52-åriga kvinnan.

Men den människorädda hunden rymde och flydde till skogen.

Efter sju månaders försök att fånga in den sköts den av jägare.

Patrik Hallberg från Molkom är ordförande i Svenska Ovtjarka Klubben och skulle 2002 köpa en Kaukasisk Ovtjarka av den norska kvinnan. En ras hon hade specialiserat sig på. Men redan vid första mötet var något fel.

– När jag kommer dit är den svårt skadad efter att ha blivit biten av en äldre hund. Det var precis så att den överlevde. I stället så kommer hon ner några veckor senare med hunden, säger Patrik Hallberg.

Var rädd och skygg

När hunden levererades ville den inte gå ur bilen och var rädd och skygg. Efter ett tag lyckades de få in den i Patriks hus.

– Men det kändes inte alls bra. Den låg bara på golvet och skakade. När vi försökte gå med den försökte den ta sig ur kopplet.

Efter att hunden varit i hemmet i fyra timmat åkte Patrik till jobbet och hans sambo var hemma och var hundvakt. Då rymde den och sprang ut i skogen – och en 7,5 månad lång mardröm började.

Levde i skogen

Tillsammans med polis, djurskydd och jägare med bedövningsgevär försökte Patrik dagligen få hunden tillbaka.

– Hon levde i skogen och gick inte i närheten av människor. Men jag såg henne varje vecka, och vi la ut mat där vi såg henne.

Men hunden kom aldrig fram – och man fick ta beslutet att avliva henne.

Blev hotad

– Jag sa att jag ville ha mina pengar tillbaka eller i värsta fall en ny hund. Men hon vägrade ersätta på något sätt och hotade oss i stället.

Intrycket som Patrik Hallberg fick av gården i Norge var inte det bästa.

– När jag kom hem till henne gick det omkring halta, oborstade hundar. Det gick hundar överallt. Det var så fruktansvärt skitigt att det inte gick att vara där inne. En extremt stressig miljö där hundar slogs med varandra.