Misstänkta ryska spioner vid schweiziskt labb

Uppdaterad 2018-10-04 | Publicerad 2018-09-14

Underrättelsetjänsten i Schweiz meddelar att de tillsammans med brittiska och nederländska kollegor lyckats avstyra en rysk komplott, som enligt flera schweiziska medier hade siktet inställt på ett statligt laboratorium i närheten av huvudstaden Bern.

Det mellanstatliga samarbetet resulterade i att Nederländerna i mars utvisade två misstänkta ryska spioner. Enligt bland annat tidningen NRC Handelsblad ska samma personer ha varit på väg mot laboratoriet Spiez, som analyserar biologiska och kemikaliska stridsmedel, däribland nervgiftet Novitjok.

Hackerutrustning

Enligt källor med insyn i utredningen hade ryssarna med sig utrustning som skulle kunna användas för att hacka laboratoriets datasystem. De misstänks tillhöra Rysslands militära underrättelsetjänst GRU, och ska ha gripits i Haag någon gång under våren.

Laboratoriet hävdar att man också utsatts för cyberattacker, bland annat en inbjudan till en fejkkonferens som innehöll skadlig mjukvara.

Giftet Novitjok uppmärksammades då den brittiska regeringen anklagade Moskva för att ha använt det i ett mordförsök på den ryska ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal i mars.

Samma nervgift analyserades sedan i Schweiz. Det är dock oklart om det hanterades på det aktuella laboratoriet utanför Bern.

På laboratoriet Spiez i Schweiz analyseras biologiska och kemikaliska stridsmedel.

Inte Salisburymännen

De två misstänkta spionerna som utvisades i mars ska inte vara samma två män som anklagas för att ligga bakom mordförsöket på Sergej och Julia Skripal i den brittiska staden Salisbury. De identifierades i förra veckan som ryska medborgare vid namn Alexander Petrov och Ruslan Bosjirov.

Utpekandet har lett till ett ordkrig mellan Storbritanniens premiärminister Theresa May och Rysslands president Vladimir Putin. May och Storbritannien hävdar att de har bevis för att Petrov och Bosjirov är officerare i GRU, medan Ryssland, och de två männen själva, hävdar att de är civila som inte har något med förgiftningen att göra.

– Våra vänner har länge föreslagit att vi skulle besöka den fantastiska staden och besöka domkyrkan för att se det berömda tornet och spiran, sa Alexander Petrov i rysk, statskontrollerad tv om varför de befann sig i Salisbury i början av mars.

Tv-framträdandet har hånats på sociala medier och Downing Street avfärdar det som ren lögn. Den ryska regeringen avfärdar i sin tur den brittiska anklagelsen och kallar den absurd.

Ryssland tillbakavisar

Schweiz utrikesminister säger att man efter det påstådda attentatsförsöket mot laboratoriet i Bern kallat till sig Rysslands ambassadör för att protestera, och krävde att Ryssland ”omedelbart” upphör med sina spionaktiviteter på schweizisk mark.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov fnyste däremot åt uppgifterna när han träffade reportrar i Berlin under fredagen, enligt ryska nyhetsbyråer.

– Jag kan inte tänka mig att en sådan händelse, där specialister från tre västeuropeiska länder deltagit, skulle kunna hållas utanför massmediernas blickfång.

Den ryska ambassaden i Bern hävdar att uppgifterna är falska och "ytterligare ett försök att elda på en anti-rysk stämning".

Följ ämnen i artikeln