Romsons miss – finns inget kryphål

Publicerad 2015-06-22

Åsa Romson.

Miljöministern och MP-språkröret Åsa Romson trodde sig ha hittat ett kryphål i reglerna som skulle tillåta giftig bottenfärg på hennes och sambons båt.

Men den tolkningen av reglerna är felaktig, enligt experter.

– Fritidsbåtar omfattas av förbudet. Och fritidsbåtar är de som nyttjas för sport- och fritidsändamål. Det Åsa har hakat upp sig på är de konstruktionsmässiga kraven, säger Anna Pettersson, chef för miljösektionen på transportstyrelsens sjö- och luftfartsavdelning.

I höstas uppmärksammade Expressen att Åsa Romson hade använt förbjuden kopparfärg för att bottenmåla sin segelbåt. Då skyllde miljöministern på att det var sambon som hade köpt färgen. Men i en intervju i tidningen På Kryss i början av juni i år hävdade hon i stället att den giftiga färgen trots allt varit tillåten för deras båt.

Undantag gäller inte

I Kemikalieinspektionens godkännande av färgen, där fritidsbåtar tydligt undantas, hänvisas till ett EU-direktiv som i sin tur innehåller undantag från vad som anses vara en fritidsbåt. Romson pekade på att eftersom parets segelskuta från början byggdes för eget bruk och att den kom ut på marknaden innan direktivet infördes 1996, så var den enligt EU-reglerna inte en fritidsbåt.

Skulle det resonemanget stämma skulle det innebära att många andra fritidsbåtsägare också skulle kunna börja använda de giftiga färgerna.

Men regeltolkningen underkänns av experter på Transportstyrelsen.

– Som vi ser på saken så inbegrips inte undantagsbestämmelserna i en hänvisning till direktivet av det här slaget, säger Anna Pettersson.

Syftet med undantagen i fritidsbåtsdirektivet var att förhindra att mängder av gamla båtar plötsligt inte skulle vara tillåtna. Ett rent konsumentskydd, som inte kan tolkas baklänges på det sätt som Åsa Romson har gjort.

– Rent konstruktionsmässigt förbjuder man inte de båtar som är gamla, säger Anna Pettersson.

Förbud "den tydliga avsikten"

Kemikalieinspektionen vill inte göra någon värdering av undantagen i EU-direktivet men är tydliga med att avsikten med beslutet om den aktuella färgen har varit att skilja yrkesmässig användning från båtar som används för fritidsändamål.

– Det är så man har tänkt och det har varit den tydliga avsikten, säger Markus Klar, miljöriskbedömare vid Kemikalieinspektionen.

– Det är inte vår sak att tolka undantagen. Vårt syfte var att försöka få en harmoniserad syn på vad fritidsbåtar är, så då har vi hänvisat till direktivet. Tidigare har vi använt storleksmått, som kan landa lite fel.

Åsa Romson vill inte svara på fler frågor om den giftiga färgen. Hennes pressekreterare Helena Hellström Gefwert uppger att miljöministern fått besked från myndigheter om att färgen skulle vara tillåten för hennes båt och att det är en komplicerad fråga.

– Det har aldrig någonsin varit avsikten att använda otillåten färg. De letar alltid efter bättre miljöalternativ, säger hon.

TT