Turkiets krav på Sverige: Grip den kurdiska ledaren

Publicerad 2018-03-08

Turkiets utrikesminister kräver att Sverige griper en kurdisk ledare från Syrien.

– Vi har mottagit en begäran om utlämning, säger Fredrik Nordin på UD press.

Den turkiske utrikesministern Mevlüt Çavuşoğlu kräver att Sverige lämnar ut Salih Muslim, som är partiledare för det kurdiska partiet PYD i det kurdiska Syrien.

Uppgifterna bekräftas av UD.

Turkiet har inkommit med begäran att Sverige ska gripa och utlämna Salih Muslim. Själva ärendet hanteras av justitiedepartementet, säger Fredrik Nordin på UD Press.

Salih Muslim med Kurdo Baski under ett besök i Sverige 2014

Stämmer det att han befinner sig i Sverige?

– Vet inte. Han har varit i Sverige, men det var inte på inbjudan av regeringen och han träffade heller inte regeringen, säger Fredrik Nordin.

Den 6 mars träffade dock Salih Muslim svenska politiker i rikdagen, bland annat Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Han reagerar starkt på uppgifterna.

– Turkiets begäran är orimlig och provocerande. Jag hoppas att regeringen avfärdar den och istället kräver att man slutar bomba Afrin och dra tillbaka sina trupper, säger Jonas Sjöstedt till Aftonbladet.

Cecilia Riddselius, chef för Enheten för brottmålsärenden och internationellt samarbete, säger att hon fick in begäran igår.

– Vi kontrollerade med polisen och fick beskedet att han inte längre är i Sverige. Så vi kommer avslå begäran, säger hon. 

I de flesta fall kommer en begäran om utlämning först efter att en person är gripen och har åtalats, säger Cecilia Riddselius. Oftast har det då funnits en internationell efterlysning som polisen valt att agera på.

Han har ju varit här men inte frihetsberövats, betyder det att svenska myndigheter valt att inte agera?

– Det är polisens och åklagarens sak att svara på.

Turkiska myndigheter utfärdade en arresteringsorder för Salih Muslim i november 2016. Han är en av flera kurdiska ledare som åtalas i sin frånvaro för en bombattack i Ankara år 2016, som krävde 29 dödsoffer.

Salih Muslim menar att han är oskyldig och anklagelserna är politiskt motiverade.

– Turkiet anklagar systematisk kurder som arbetar för frihet. Det är helt orimligt. De har gjort enorma insatser mot terrorismen, Muslim leder en rörelse som var helt avgörande för att besegra IS, säger Jonas Sjöstedt.

Så sent som i februari greps Muslim i Prag, på Turkiets begäran. Han släpptes dock, trots Turkiets motstånd. Sverige blir det tredje landet på en vecka som Turkiet ber gripa Muslim, enligt turkiska medier.

PYD är allierat med den militära grenen YPG och är stämplad som en terrororganisation i Turkiet. YPG är samtidigt en av USA:s viktigaste allierade i kampen mot IS i Syrien.

I januari inledde Turkiet en militär offensiv mot YPG inne i Syrien och har bland annat bombat staden Afrin.