Blodfläck starkaste beviset mot Pierre, 55

Publicerad 2013-08-28

Åtalades i dag för dubbelmordet på Öland

KALMAR/STOCKHOLM. Gustaf, 57, var svårt skallskadad, men vid liv, när mördaren tände eld på garaget där han låg. Bredvid honom fanns hustrun Annika, 55 - ihjälskjuten.

Snart ställs Pierre Karlsson, 55, inför rätta för dubbelmordet på Öland.

Åklagarens starkaste bevisning: Offrets blod på mordvapnet.

Den 14 december förra året hittades Gustaf Linder-Nordander, 57, och hans hustru Annika, 55, mördade i sitt nerbrunna garage i Flakeböle på norra Öland.

Enligt åtalet, som lämnades in till tingsrätten i Kalmar i dag, misshandlade Pierre Karlsson Gustaf svårt och sköt sedan ihjäl Annika. Han ska också ha slagit ihjäl parets hund.
55-åringen ska sedan ha sågat upp ett kassaskåp i huset med en vinkelslip innan han tände eld på garaget där offren fanns.

Dog i lågorna

Enligt utredningen var den svårt skallskadade Gustaf fortfarande vid liv när det började brinna i byggnaden. Han dog i lågorna.
Allt tyder på att paret mördades på kvällen den 13 december.

Flera vittnen har uppgett att de hörde två skott avlossas och de uppfattade att ljudet kom från det mördade parets fastighet.
Pierre Karlssons sambo har i förhör berättat att han kom hem vid 19-tiden på kvällen och att han lämnade bostaden igen klockan 20.30.

Misstankarna riktades tidigt mot Pierre Karlsson, som var god vän till paret. Han hade ofta hjälpt dem med olika byggnads- och renoveringsarbeten.
– Vi tror att det finns ekonomiska motiv bakom dubbelmordet, sa åklagare Thomas Hagman under en presskonferens på onsdagen.

Friad för annat dubbelmord

Att Pierre Karlssons namn tidigt dök upp i utredningen berodde också till stor del på att han tidigare misstänkts – och åtalats – för ett annat dubbelmord. 2006 hittades hans mamma Barbro Karlsson, 69, och hennes sambo Bertil Sandin, 66, mördade i Byxelkrok. Också den gången hade mördaren blockerat ytterdörrarna och sedan tänt eld på byggnaden. Och även i det fallet ansågs ekonomiska motiv ligga bakom gärningen. Men Kalmar tingsrätt ansåg inte att det fanns tillräckliga tekniska bevis för att fälla Pierre Karlsson utan friade honom. I stället fick han 275 000 i ersättning och skadestånd för den tid han suttit häktad.
Den här gången anser åklagare Thomas Hagman dock att bevisningen är betydligt starkare.
– Nu har vi teknisk bevisning som vi anser binder honom vid brottet, förklarar han.
Främst handlar det om ett hagelgevär som kronofogden tagit i utmätning i Pierre Karlssons villa i Getterum.
– Jag menar att detta är mordvapnet, säger Thomas Hagman.

Blod på hagelgevär

Normalt är det svårt att binda ett hagelgevär till ett mord eftersom man inte kan söka spår på någon kula som kommer från vapnet.
– Men i det här fallet finns förekomst av blod på geväret, blod som kommer från Gustaf Linder-Nordander.
– Han slogs ihjäl medan hans hustru sköts med hagelgeväret. Men faktum kvarstår, hans blod finns på vapnet som hittades hemma hos Pierre Karlsson. Vapnet måste varit på mordplatsen.
Redan innan vapnet togs i beslag hade polisen en mängd indicier som pekade på att den nu åtalade mannen var parets mördare.

Thomas Hagman sa också under presskonferensen att kartläggningen av Pierre Karlssons mobiltelefon kommer att åberopas som bevis. Dels var den oförklarligt avstängd under en tid på mordkvällen, dels har man sett att 55-åringen både innan telefonen stängdes av och när den slogs på igen, befann sig i närheten av brottsplatsen.
Själv har 55-åringen under alla förhör nekat till att ha med dubbelmordet att göra.
– Nu blir det tingsrättens sak att bedöma den bevisning vi har, konstaterar Thomas Hagman. Själv anser jag att den är stark.

I nästa vecka inleds rättegången.