Twitter avstängt i Turkiet

Publicerad 2014-03-21

Det sociala nätverket Twitter är nedstängt i Turkiet.

Tidigare har ljudinspelningar lagts upp på nätverket för att avslöja korruption i premiärminister Erdogans inre krets.

– Vi kommer att utradera Twitter. Jag bryr mig inte om vad det internationella samfundet säger, sade Erdogan under torsdagen.

Det var under ett valmöte under torsdagen som Recep Erdogan sa att Twitter skulle ”raderas” i Turkiet.

Nu verkar han ha gjort verklighet av hotet.

SVT:s Mellanöstern-korrespondent Samir Abu Eid twittrar från just Turkiet: ”Twitter är nu alltså blockerat här i Turkiet”. Han skriver också att han använder nätverket genom en så kallad VPN-tunnel.

En stor grupp turkiska twittrare, samt många andra, har skapat hashtaggen #TwitterisblockedinTurkey för att uppmärksamma nedstängningen.

Hotar stänga fler sidor

Recep Erdogan varnade tidigare i mars för att hans regering skulle förbjuda både videonätverket Youtube och det sociala nätverket Facebook, efter de lokala val som hålls i Turkiet den 30 mars, rapporterar TT.

Flera länder reagerade starkt på Erdogans utspel, bland annat USA.

– De kommer att få se Turkiets styrka, sade Erdogan på torsdagens valmöt.

Erdogan har haft makten i Turkiet sedan 2003. Pressen på honom har ökat den senaste tiden, sedan ljudinspelningarna blev publicerade på Twitter. Själv kallar Erdogan inspelningarna för "simpla lögner", spridda av hans motståndare.

Kan twittra via sms

Turkiska användare som på torsdagskvällen försökte logga in på Twitter möttes av ett besked från myndigheten TIB, som reglerar telekommarknaden i Turkiet. I meddelandet hänvisade myndigheten till fyra olika domstolsorder som grund för nedstängningen.

Twitter upplyser användare i Turkiet om att de kan gå runt avstängningen genom att twittra via sms-meddelanden.