Bildt går emot Trump – stödjer Apple

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2016-02-20

Tidigare utrikesminister Carl Bildt (M) tar ställning för Apple i den rättsliga striden mellan amerikanska myndigheter och teknikjätten, sedan justitiedepartementet gått till en federal domstol för att tvinga Apple att hjälpa FBI att hacka Iphone.

Carl Bildt.

"USA:s regering ska inte beordra amerikanska företag att göra sina produkter svagare", skriver Bildt i en debattartikel i den kanadensiska tidningen The Globe and Mail.

Bildt, som är ordförande i organisationen Global Commission on Internet Governance (GCIG), framför också tillsammans med två andra av GCIG-företrädare en varning att om FBI får igenom sina krav kan det få dramatiska konsekvenser för den amerikanska teknikindustrin.

Även den republikanske presidentaspiranten Donald Trump har höjt sin stämma i frågan – han manar till bojkott av Apple.

– Bojkotta Apple till dess att de lämnar ifrån sig informationen, förkunnande Trump på ett kampanjmöte i South Carolina.

En domare i Kalifornien beordrade tidigare i veckan teknikjätten att ge "rimligt tekniskt bistånd" till FBI:s försök att bryta sig in i en mobiltelefon som tillhörde Syid Farouk, som tillsammans med sin hustru sköt ihjäl 14 personer i San Bernardino i Kalifornien i december. Men Apple har än så länge vägrat.

I tisdags publicerade Apple ett uttalande från vd:n Tim Cook, där han kallade myndigheternas krav ett "farligt prejudikat" som skulle hota säkerheten för alla Iphoneägare.

TT