Blocköverskridande uppgörelse om nytt överskottsmål

Publicerad 2016-06-30

Regeringen har kommit överens med Vänsterpartiet och Alliansen om ett sänkt överskottsmål.

Det nya regelverket träder i kraft 2019.

– Principen om ett överskottsmål i de offentliga finanserna ligger fast, säger Jens Henriksson, ordförande i kommittén bakom arbetet till TT.

Den parlamentariska kommittén om överskottsmålet har arbetat i ett år och presenterade i dag sina slutsatser. Alla riksdagens partier utom SD står bakom uppgörelsen.

Det nya överskottsmålet blir en tredjedels procent av BNP över en konjunkturcykel från 2019 istället för dagens en procent. 

Arbetet med överskottsmålet har letts av ex-Jens Henriksson, vd i Folksam och bland annat tidigare socialdemokratisk planeringschef och statssekreterare under Göran Perssons regeringstid.

Till TT säger han:

– Principen om ett överskottsmål i de offentliga finanserna ligger fast.

Regeringen får förklara sig om den drar över

Samtidigt införs ett så kallat "skuldankare", som föreslås ligga på 35 procent av BNP.

Det innebär att regeringen måste ge en förklaring i en särskild skrivelse till riksdagen om skulden avviker mer än fem procentenheter från 35 procent.

– Det behöver inte vara fel att avvika från målet. Det kan ha varit något stort som har inträffat, som Lehman Brothers eller något liknande, säger Jens Henriksson till TT.

M: Ger trovärdighet

Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, tolkar enligt TT uppgörelsen som att partierna nu är överens om principen för budgetramverket.

– Med överskott i normala tider för att ha resurser i mer kritiska skeden, säger han.

Kristersson framhåller samtidigt att den politiska enigheten i sig har stor betydelse.

– Det ger väldigt stor trovärdighet till Sverige, säger han till TT.

Förslagen till förändringar i det finanspolitiska ramverket kommer att presenteras i sin helhet senast den 1 oktober 2016.

Följ ämnen i artikeln