Polisen fruktar ännu ett tufft år

Anja Haglund/TT

Publicerad 2019-01-15

Två år i rad har dystra rekord satts vad gäller dödsskjutningar. Även 2019 kan bli tufft, enligt rikspolischef Anders Thornberg.

– Vi har inga tecken på att det minskat ännu, säger han.

En man i 25-årsåldern har redan skjutits ihjäl i Borlänge och en annan i samma ålder i Tensta i Stockholm. I fjol nådde antalet dödsskjutningar i Sverige en ny toppnivå, med totalt 44 offer. Det tidigare rekordet från året innan var 43.

2018 sker detta trots att polisen, med stöd av den nya vapenlagen, häktat fem gånger fler för vapenbrott jämfört med året innan. Men rikspolischef Anders Thornberg anser ändå att lagen haft effekt.

– Vi ser att det är färre som bär skjutvapen, de har märkt efterhand vad som händer. Nu har man vapen på sig om man verkligen ska göra något, tidigare hade man vapen på sig som man kanske använde av en slump eller om man blev trängd, säger han till TT under Folk och försvars rikskonferens i Sälen.

Fler närvarande

Det viktiga i det här läget är att bryta tillväxten till gängen, anser han.

– Bakom varje ung man som skjuts står 10–15 nya som är beredda att kliva upp, säger Anders Thornberg.

Här har hela samhället ett ansvar, menar han. Skolan, som tidigt ser när en elev är på väg att spåra ur, Kriminalvården, som kanske kan ta ett ansvar för unga som begår brott, tullen, som kan bekämpa den narkotika som flödar in och ofta ligger till grund för de våldsamma uppgörelserna – och inte minst socialtjänsten som behöver bli bättre på att identifiera unga i riskzonen.

– När jag pratar med lokalpolisområdeschefer och kommunpoliser säger de att det ofta bara är polisen som är närvarande efter kontorstid. Vi menar att man behöver vara mer närvarande i de här områdena från övriga samhället 24-7, säger han.

Fler lagändringar är också nödvändiga, bland annat att få till datalagring och krav på registrering vid köp av kontantkort. Men också lagstiftning för att skydda poliser som allt oftare angrips, enligt Thornberg.

Före jul kom även förslaget om slopad straffrabatt för unga, som rikspolischefen anser vara viktigt.

– Vi ser hur man systematiskt inom den grova organiserade brottsligheten och i de särskilt utsatta områdena använder sig av så unga som möjligt som får så korta påföljder som möjligt.

Ännu yngre

En risk, som kriminologer varnat för, är dock att brottsligheten skulle kunna gå ner ytterligare i åldrarna. När en 18-åring kan få livstid blir det kanske en 15-åring som får utföra mordet istället.

– Det finns säkert olika risker. Vår uppgift är att bekämpa brott och om man begår så allvarlig brottslighet måste det få kännbara konsekvenser, säger Thornberg.

I år får polisen utökade resurser. Pengarna kommer bland annat att användas till att anställa fler. Fortfarande gapar dock platser tomma på polisutbildningen.

– Det är tufft att rekrytera nu, det är hård konkurrens. Det är många som bestämmer sig och sedan ändrar sig efteråt, säger Thornberg.

Metoderna för att rekrytera är också eftersatta, anser han.

– När det gäller rekryteringsarbete har vi inte varit bra inom polisen. Nu jobbar vi intensivt både med att attrahera fler, behålla dem som vi har och också på olika sätt locka tillbaka dem som slutat.