Kusliga kurvan i Arktis oroar forskarna

Uppdaterad 2023-12-22 | Publicerad 2019-04-06

Havsisens smältning i Arktis började tidigare än vanligt i år.

Och utbredningen av havsis i bland annat Berings hav är rekordliten för säsongen, visar ny statistik.

– Det kan vara en indikation på att isen är skörare, den hinner inte växa till sig som förr i tiden, säger Caroline Leck, professor i kemisk meteorologi vid Stockholms universitet.

Efter att havsisen i Arktis nådde sin årliga maximala utsträckning i mitten av mars har säsongen för havsissmältningen inletts, den här gången något tidigare än vanligt. Och redan nu har forskarna vid det amerikanska NASA-sponsrade forskningscentret National Snow and Ice Data Center (NSIDC) kunnat se att havsisen har rekordliten utbredning för säsongen. En plats där man sett det tydligt är Berings hav, som var nästintill isfritt i början av mars. Ismassan ökade något i mitten av mars, och smälte sedan markant i slutet av månaden.

Studien innebär sammanfattningsvis att årets havsis fortsätter att minska, precis som under de senaste åren.

Sjunde lägsta nivån

Årets maximala utsträckning av havsis i Arktis uppmättes till 14,55 miljoner kvadratkilometer, det är den sjunde lägsta nivån under de 40 år som forskarna på NSIDC har mätt utsträckningen och långt under den genomsnittliga maximala omfattningen under samma tidsperiod.

– Isen har en annan kvalitet i dag än för 30 år sen, den större andelen av isflaken som frusit över vintern är nyis för säsongen, och den är bara några decimeter tjock. Den har lättare att smälta än de tidigare tjockare fleråriga isflaken, som är två till åtta meter tjocka, säger Caroline Leck, professor i kemisk meteorologi vid Stockholms universitet.

Senaste gången en så tidig smältning observerades av NSIDC var 2011. Men för att kunna se en trend måste det gå längre tid, enligt Caroline Leck.

Kan ha smält bort helt

– Men det är inte förvånande uppgifter eftersom vi vet om att isens struktur och karaktär förändrar sig.

Den globala uppvärmningen i Arktis är mer än två gånger så stor som för planeten som helhet. Forskare tror att isen kan ha smält bort helt på somrarna redan om 25 år.

Uppgifterna från NSIDC bekräftar att regionen är på väg mot ett smältande istäcke. Men enligt Caroline Leck är det för tidigt att tala om de långtgående konsekvenserna enbart utifrån NSIDC:s nya rapport.

– Det är förväntat eftersom vi har en allmän uppvärmning av den arktiska regionen. Det är klart att det har påverkan på ekosystemet och habitatet, men det behövs fler observationer över tid för att säga om just den tidigare smältningen är en permanent situation.

Här finns senaste nytt om klimatet – varje
dag