Så undviker du Blocketbedragarna: ”Finns gyllene regel”

avKlas Widestrand

1 av 2 | Foto: Sandra Birgersdotter/Blocket
Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.

Funderar du på att köpa en begagnad bil på Blocket? Då kan det vara bra att tänka lite extra på säkerheten. Så här gör du för att minimera risken för att bli lurad.

Många människor köper bilar genom annonser på nätet och för det mesta går affärerna som planerat. Men samtidigt finns det bedragare som använder fula knep för att lura folk på pengar.

För att undvika att bli blåst när man köper bil på nätet finns det framför allt en sak man bör undvika.

– Den gyllene regeln är att aldrig betala för något i förskott, säger Thomas Bäcker, kundsäkerhetschef på Blocket.

Is i magen

Om man har varit på jakt efter en viss bilmodell under en tid och plötsligt hittar någon som säljer just en sådan kan det vara frestande att betala pengar i förväg för att försäkra sig om att ingen annan köper bilen. Men här gäller det att ha is i magen, enligt Thomas Bäcker.

– De flesta som säljer en bil där det finns många spekulanter vill inte ha pengar i förskott. De brukar i stället vilja bjuda in potentiella köpare så att de kan komma och titta på bilen och på så vis hålla priset uppe.

Genom en tjänst på Blocket går det också att kontrollera bilens historik från de tre senaste åren. På så vis kan man bland annat se om fordonet importerats, stulits och vad besiktningsrapporterna har att säga. Det går också att på förhand skriva ett kontrakt där båda parter binder sig till affären, förutsatt att bilen motsvarar det som står i annonsen.

Kolla upp säljaren

Swish ska endast användas för betalning när köpare och säljare möts ansikte mot ansikte, rekommenderar Thomas Bäcker. Men det går också att nyttja tjänsten för att förbereda inför ett eventuellt köp.

– Om man får ett mobilnummer från en säljare som är kopplat till Swish kan man testa att knappa in numret och se vilket namn man får upp, utan att genomföra betalningen. På så vis kan man kontrollera om namnet man får upp är samma person som är ägare till bilen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Blocket

Swish

Internet

Bilar