Köpte dåliga ansiktsmasker – toppchef sparkas

TT-SPT

Publicerad 2020-04-10

Finlands arbetsminister Tuula Haatainen meddelar att en toppchef sägs upp med omedelbar verkan efter att undermåliga ansiktsskydd köpts in till mångmiljonbelopp.

Chefen för den finländska myndighet som ansvarar för försörjning av sjukvårdsmaterial FBC har tvingats lämna sin post med omedelbar verkan. Detta sedan han köpt ansiktsskydd av dålig kvalitet till ett pris av nästan 110 miljoner kronor.

Det är Finlands arbetsminister Tuula Haatainen (socialdemokratiska SDP) själv som ger besked om att vd Tomi Lounema avgår.

– Jag har pratat med Lounema och vi är överens om att det viktigaste är att vi återställer förtroendet för Försörjningsberedskapscentralen, säger Haatainen.

För att tillgodose behovet av ansiktsskydd under den pågående coronapandemin köpte FBC två miljoner kirurgiska masker och 230 000 ansiktsskydd från två finländska företagare för nästan 110 miljoner kronor (tio miljoner euro). När utrustningen anlände från Kina framgick det att den inte uppfyllde kraven på europeisk sjukhusstandard.

– Misstag kan ske då man jobbar under press och då blir det viktigt att bedöma om misstaget hade kunnat undvikas. De utredningar som vi gjort hittills tyder på att det hade varit möjligt, säger Haatainen.

Enligt henne slarvade FBC bland annat med att granska företagarnas bakgrund. Lounema försökte förklara slarvet med att ”marknaden just nu är som vilda västern”.