Äldre flitigast i SOS-appens succé

Micke Larsson/TT

Uppdaterad 2019-09-29 | Publicerad 2019-09-28

Appen från SOS Alarm håller koll på exakt var uppringaren befinner sig, vilket gör det lättare för utryckningspersonal att hitta rätt. Äldre människor har varit snabbast med att ta sig till den nya möjligheten.

Den nya telefonappen för samtal till SOS Alarm har blivit en succé. Appen har laddats ner till fler än 900 000 mobiler på en månad.

– Den äldsta gruppen, personer över 65 år, har varit flitigast, säger Sarah Hummerdal på SOS Alarm.

Tanken är att man i en nödsituation ska kunna ta fram sin smarta mobiltelefon, klicka på appen och därefter klicka på en tydlig 112-symbol. Sedan startar ett vanligt larmsamtal.

– Vi hoppas att så många som möjligt ska använda appen, eftersom vi tror att den fyller en viktig funktion, säger Sarah Hummerdal, pressansvarig på SOS Alarm.

Den största fördelen är att appen ger besked om exakt var den som ringer befinner sig. När appen laddas ner, får användaren ge sitt medgivande om att så ska ske.

På fjället

Appen introducerades för en månad sedan. Den har redan gett viktig hjälp i räddningsaktioner.

– Vid ett tillfälle blev en person hastigt sjuk ute i fjällvärlden. Det är en miljö där det vanligtvis är svårt att hitta rätt position, eftersom det inte finns några adresser. Men nu kunde vi bestämma personens position inom en radie på tolv meter. Det underlättar enormt när ambulanshelikoptern ska landa rätt, säger Sarah Hummerdal.

Personer som gått vilse i skogen har också kunnat hittas lättare tack vare appen.

Man kunde kanske tänka sig att äldre personer skulle vara skeptiska till ny teknik, men så har det inte alls varit i detta fall. I data från företagen som förmedlar appar kan SOS Alarm se att personer över 65 år är den åldersgrupp som gjort flest nerladdningar.

Unga laddar minst

Antalet nerladdningar är lägst bland unga personer, och ökar sedan för varje åldersgrupp.

– På ett sätt är det väntat, säger Hummerdal.

Hennes bild är att intresset för den här typen av vardagsfrågor ökar med åldern.

En annan funktion i appen kan slå larm åt andra hållet, så att telefonen berättar för användaren om trafikolyckor, bränder och liknande i närheten.

Följ ämnen i artikeln