Därför sätts inte Wuhan-svenskarna i karantän

Uppdaterad 2020-02-06 | Publicerad 2020-02-05

Ilska riktas mot regeringen eftersom svenskarna som flugits hem från Wuhan bara satts i frivillig karantän.

Men att låsa in dem hade inte varit mer effektivt, menar Folkhälsomyndigheten.

– Om man förstår varför man ska göra något är det lättare att följa instruktioner, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

Sedan coronaviruset bröt ut i januari har ett 20-tal personer hört av sig till socialdepartementet, kritiska till hur regeringen hanterat sjukdomen.

I flera av breven, som sammanställts av nyhetsbyrån Siren, ifrågasätts hur regeringen kan tillåta frivillig karantän för de elva evakuerade svenskarna.

"Det känns inte som att strikt karantän är ett svårt beslut att ta, givet riskerna för folkhälsan om ni nu råkar ta fel beslut", skriver en person.

Militäranläggningar

Inom EU finns inga detaljerade riktlinjer för hur processen ska gå till efter en evakuering. Därför gör länder på olika sätt.

Tyskland, Storbritannien och Frankrike har placerat sina evakuerade i karantän på militäranläggningar, eller avgränsade platser. Flera brevskrivare undrar varför Sverige inte gjort samma sak.

Statsepidemiologen Anders Tegnell

”Mest effektivt”

Men enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, är Sveriges modell den mest effektiva när det gäller att evakuera ett fåtal personer.

– I Sverige har vi sedan länge ett system med frivillighet i botten när det gäller hälso- och sjukvård. Om man förstår varför man ska göra något är det lättare att följa de instruktioner myndigheter ger, säger han.

Men är det inte en risk om någon bestämmer sig för att gå ut och handla mjölk?

– Jag tycker inte det. Har man kontakt med vården och förstår varför man inte ska träffa folk har jag väldigt svårt att förstå varför man inte skulle följa de instruktionerna, säger han. Risken att de skulle sprida viruset är dessutom minimal.

Sverige inte ensamma

Enligt Anders Tegnell stämmer det inte heller att Sverige gör tvärtemot alla andra länder: Nederländerna och flera av nordiska länderna har samma frivilliga system.

– Sverige ligger i samma bana som lite mindre länder som inte har så många att ta hand om, det handlar inte om att vi ser sjukdomen som mindre farlig, säger han.

”Kan ge andra problem”

Att sätta folk i tvångskarantän på en avlägsen ort kan ge andra problem som frivilliga åtgärder inte gör, menar Anders Tegnell.

– Man kan få en fortsatt spridning av viruset inom gruppen. Människor som blir inlåsta kan också hitta på konstigheter, de kanske rymmer. Man ska inte tro att det systemet är helt fantastiskt, det finns brister också.

– Men har du evakuerat 200–300 personer kan det däremot vara mer effektivt att samla alla på samma ställe i stället för att informera varje enskild person, lägger han till.

Håller kontakt med evakuerade

Enligt Anders Tegnell fungerar kontakten mellan sjukvården och de elva evakuerade svenskarna bra.

– Det utgår vi från. Vi har kontakt med alla regioner och enligt deras rapporter fungerar allt bra, säger han.