Mer pengar för kunskap om självmord

TT

Publicerad 2019-05-09

Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att förbättra kunskapen om att förebygga och förhindra självmord. Arkivbild.

Socialtjänst och hälso- och sjukvård måste bli bättre på suicidprevention. Det anser regeringen, som nu ger Socialstyrelsen uppdraget att förbättra kunskapen om att förebygga och förhindra självmord.

Bra, tycker organisationen Suicide zero, men inte tillräckligt.

Socialstyrelsen ska de kommande fyra åren få totalt elva miljoner kronor för att ta fram och sprida kunskap om suicidprevention till de aktörer som kan tänkas möta människor med så allvarlig psykisk ohälsa att det finns risk att de tar sina liv.

– Meningen är att Socialstyrelsen ska jobba med det här fram till 2022. De ska ta fram kunskapsunderlag men också sprida den kunskapen till hälso- och sjukvården och socialtjänsten under de kommande åren, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Hon säger att omkring 90 procent av de personer som tar sitt liv en tid dessförinnan sökt hjälp inom hälso- och sjukvården och även varit i kontakt med socialtjänsten.

– Då ser vi att det är två omfattande stora verksamheter som behöver få bättre kunskap för att se och för att bättre hantera den situation som de här människorna befinner sig i, säger Lena Hallengren.

Stöd till anhöriga

Uppdraget handlar inte enbart om att förebygga och förhindra utan innefattar även att sprida kunskap om hur man ger stöd efter ett självmord.

– Då handlar det om anhöriga som behöver bli sedda och uppmärksammade.

Den ideella organisationen Suicide zero välkomnar regeringens initiativ, framför allt gällande stöd till anhöriga, men tycker att mycket mer behöver göras.

– Vi är otroligt positiva till att man vill satsa på stöd för anhöriga. I dag finns det i Sverige bara anhörigstöd via de ideella organisationerna. Här behövs det verkligen insatser och man behöver bryta tabun och stigman och det är kunskapshöjning det handlar om helt enkelt. Och all den kunskapen har vi i dag. Vi vet precis vad som ska göras så vi hoppas bara att de använder oss till det, säger Caroline Meyer Lagersparre, kommunikationsansvarig hos Sucide zero.

Bredare satsning

Hon säger att kunskapen och utbildning om suicidprevention riktad till vård och socialtjänstpersonal redan finns inom de ideella organisationerna och efterlyser en bredare satsning från regeringen.

– Det behövs ett kunskapslyft i hela landet bland medmänniskor också. Vi behöver alla bli mycket bättre på att se varningssignaler och känna igen varningstecken på att någon mår dåligt och veta vad vi konkret ska göra. Hur luktar psykisk brandrök och vad gör jag då?