Den gamla jordkällaren har fått sin renässans

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2019-07-14

Källarsval dricka och rotfrukter som håller sig i månader. Jordkällarens förmåga att bevara maten har glömts bort, men nu ökar intresset igen. Kanske kan vi ana både miljötänk och krisberedskap bakom renässansen.

Länsstyrelsen i Jönköping ordnade en kurs om hur man tar vara på sin gamla jordkällare, och vips blev alla platser fyllda på en gång. Snabbt fick ett andra tillfälle ordnas fram, berättar Jenny Knutsson, lantbruksrådgivare på länsstyrelsen.

– Det var väldigt många intresserade, fler än vi kunde ana, säger hon.

Kanske bidrog det att P4 Jönköping kom på besök och sände direkt från jordkällarkursen. På en gång fick länsstyrelsen in fem nya intresserade som också vill lära sig mer om jordkällare.

Fast att intresset vaknar just nu är inte så konstigt, tycker hon. Jordkällaren är ett smart sätt att lagra mat, helt utan tekniska finesser. Inte bara i Jönköping, utan också i resten av landet vaknar intresset igen. Kurser ges också på fler håll.

– Det finns så många jordkällare, men det är inte många som används. Kunskapen har försvunnit.

Skruttiga men användbara

Kursen går ut på att sätta gamla källare i bruk igen, och att ta vara på jordkällarens möjligheter på bästa sätt. I många fall går det att få ordning dem, även om de ser fallfärdiga ut, berättar hon.

– Vi var ute och tittade på några stycken under kursen. De såg skruttiga ut, men de gick att få användbara.

I Jönköping, och även i resten av landet, finns övergivna jordkällare vid nästan varje torp eller gård, berättar hon.

Byggdes först

– Det var ofta det första man byggde på en gård eller ett torp, till och med innan man byggt bostadshuset. Man måste kunna lagra maten för att överleva.

Kurserna är både ett sätt att bevara bebyggelse på landsbygden och hålla liv i gamla kunskaper om livsmedel. Men det är också ett sätt att hedra det som med stor möda byggts upp.

– Vi vill värna det som finns i vårt län. Någon har slitit för att få stenarna på plats och passa ihop dem.

Miljö och krisberedskap

Jordkällarna konkurrerades ut brutalt när elektriciteten och kylskåpen kom, och då vi slutade att odla vår egen mat. Men den är en fantastisk resurs, konstaterar Jenny Knutsson. Helt i linje med odlingstrenden, och också med det ökade klimat- och miljömedvetandet. Den är också bra för vår egen krisberedskap. Den som har tillgång till en jordkällare är inte utlämnad åt elen, och kan lagra mat för lång tid.

Året runt hålls en jämn, sval temperatur i källaren, och det är rejält fuktigt därinne.

– Potatis kan lagras under upp mot tio månader. Även saft, sylt och andra hemgjorda matvaror har det bra i jordkällaren, säger Jenny Knutsson.