Oklart varför Ludvika stank i helgen

Publicerad 2024-02-13

Under helgen stank det svavel och sur mjölk i Ludvika.

Men varifrån den skarpa doften kom från är fortfarande okänt.

– Vi har inga indikationer på att det är något lokalt här, säger Anna Schött på Ludvika kommun.

Det var i lördags kväll som flera läsare hörde av sig till Aftonbladet om doften.

”Varför luktar det svavel/sur mjölk över hela bygden, både i stan å hemmavid? Å nej jag har inte fisit!!”, skriver en person på Facebook.

”Lukten kommer in i vårt hus”, skriver en annan.

Den mystiska stanken kunde kännas i flera delar av staden. Polis och räddningstjänst har haft kännedom om doften, men de har inte behövt vidta några åtgärder.

Trodde doften kom från Island

Även kommunen larmades, men de vet ännu inte vad orsaken bakom är.

– Vi har inga indikationer på att det är något lokalt här, det kan ha kommit från något annat ställe, säger Anna Schött, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Ludvika kommun.

På Facebook spekulerade flera Ludvikabor i var den svavelliknande stanken kom från. Några menade att den spridit sig ända från Island, där ett vulkanutbrott bröt ut på Reykjaneshalvön i förra veckan.

”Helt galet att det stinker ända hit men så är det. Va lika 2014, och nu är vulkanen ännu mer aktiv än då”, skriver en person.

”Ja, det är faktiskt sant, minns nu när du säger det”, svarar en annan.

Kan bero på väderfenomen

Men Josefine Qvarnesjö-Bergstedt, meteorolog på vädertjänsten StormGeo, menar att den mest troliga förklaringen är ett väderfenomen som kallas ”inversion”.

– Vi har sett det på olika håll i Sverige den senaste tiden. Normalt sett sjunker temperaturen ju högre man kommer i atmosfären men nu är det tvärtom. Vi har ett högtryck så det blir varmare ju högre upp man kommer i atmosfären, säger hon till Nya Ludvika Tidning och fortsätter:

– Den varma luften på höjden hindrar vertikala rörelser som blandar runt luften. Detta innebär att avgaser och utsläpp hålls kvar nere vid markytan vilket kan leda till den dåliga lukten. Det kanske rör sig om ett utsläpp från någon typ av industri i området.

Men varifrån det eventuella utsläppet skulle ha kommit är fortfarande oklart.

– Vi har koll på våra industrier och de har inte rapporterat om några läckage till oss, säger Anna Schött på Ludvika kommun.

Följ ämnen i artikeln