5 punkter om: Svinpesten

Publicerad 2023-09-08

Afrikansk svinpest sprider sig nu i Sverige och flera vildsvin har hittats döda.

Det här vet vi hittills.

1. Vad är svinpest?

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin och är dödlig. Svinpesten drabbar inte människor.

2. Varifrån kommer den?

Sjukdomen har sin ursprungliga utbredning i Afrika söder om Sahara, men har under de senaste åren fått en ökad spridning. Tidigare såg man en etablering av sjukdomen i bland annat Kaukasus och Ryssland, men sedan 2014 har den även spridits inom EU. 2018 upptäcktes de första fallen i Kina och i år upptäcktes även det första fallet i Sverige – i området kring Fagersta.

Karta över den smittade zonen.

3. Hur smittar den?

Smittspridning sker genom direktkontakt mellan djur, eller genom indirekt överföring via till exempel personer, transportbilar eller redskap. Viruset kan överleva i flera år i kylt eller fryst kött, rökta eller saltade produkter. Den sprids därför till nya områden via matavfall.

4. Vad är det för symptom?

Det börjar med hög feber, försämrad matlust och nedsatt allmäntillstånd. Ofta blir grisarnas hud blåaktig på delar av kroppen, gången ostadig och okoordinerad. Andra symptom är andningsvårigheter, kräkningar, diarré och blödningar från mun och ändtarm. Vanligast är att smittade djur dör inom fem till tio dagar.

5. Hur stor är spridningen?

Hittills har ett vildsvin konstaterats död i Sverige, i Västmanland. Flera misstänks vara smittade. Ett område på närmare 1 000 kvadratkilometer mellan Västmanland och Dalarna har spärrats av och stränga restriktioner införts av Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).

Främst personer som vistas i naturen kommer att beröras av restriktionerna, inklusive jakt- och svampplockningsförbud.

Om du hittar ett dött eller sjukt vildsvin utanför den smittade zonen ska du rapportera det till SVA via rapporteravilt.sva.se.

Prognosen pekar på att sjukdomen kan vara begränsad om cirka ett år.