Svensk medarbetare till Assange släppt

TT

Publicerad 2019-04-12

Wikileaksgrundaren Julian Assange i en polisbil sedan han gripits i London på torsdagen.

En svensk som beskrivs som en nära medarbetare till Wikileaksgrundaren Julian Assange har släppts efter förhör i Ecuador.

Mannen har anklagats för att ha försökt "destabilisera" president Lenín Morenos styre.

Ecuadors inrikesminister María Paula Romo säger att mannen, som utreds, har samarbetat med den förre utrikesministern Ricardo Patiño som beviljade Assange politisk asyl i landet 2012.

– Vi har tillräckliga bevis för att han medverkade i försök att destabilisera regeringen, säger hon

Mannen greps i torsdags. Ecuadors ambassad i Sverige uppger för SVT Nyheter att han nu har släppts efter förhör och befinner sig på fri fot i Ecuador.

Utpressningsförsök

Samstämmiga medieuppgifter gör gällande att det rör sig om en och samma namngivne svensk, en programvaruutvecklare som bor i Ecuador. Enligt den spanska tidningen El País har inrikesdepartementet även bekräftat identiteten efter att först inte ha gått ut med mannens namn.

Svensken ska ha samarbetat med två ryska hackare i Ecuador och regeringen i Venezuela, rapporterar den spanska nyhetsbyrån EFE. Svensken påstås också ha gjort resor med Patiño till bland annat Venezuela.

Den svenske mannen, som är i 30-årsåldern, greps på flygplatsen i huvudstaden Quito när han skulle åka till Japan.

Det svenska utrikesdepartementet kan inte bekräfta gripandet.

Patiño avfärdar anklagelserna som påhittade. Han var utrikesminister under förre presidenten Rafael Correa, som gav Assange asyl och är mycket kritisk till att denne fick gripas. Efterträdaren Moreno är desto mer USA-vänlig.

TIll Sverige?

Assange fälldes omedelbart för att ha brutit mot villkoren för sin borgen, eftersom han 2012 tog sin tillflykt till ambassaden då det fanns en arresteringsorder från Sverige utfärdad mot honom. Straffet meddelas senare. Men USA begär honom också utlämnad för försök till dataintrång.

Den brittiske Labourledaren Jeremy Corbyn anser att regeringen i London inte bör utlämna Assange till USA, rapporterar BBC. Corbyn skriver på Twitter att Assange har avslöjat bevis för amerikanska övergrepp i Irak och Afghanistan.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, OHCHR, vädjar om att Assange ska få en rättvis rättegång och att alla eventuella utlämningar som kan komma att äga rum ska gå korrekt till.

Det är en öppen fråga om australiern på nytt ska begäras utlämnad till Sverige för den våldtäkt han misstänks för här. Förundersökningen ansågs inte kunna bedrivas vidare 2017 då den lades ned, men åklagare överväger nu att återuppta den på begäran av målsägarbiträdet för den kvinna som misstänks ha våldtagits.

Följ ämnen i artikeln