Nordkoreanska förhandlare i Sverige

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Craig Fritz/AP/TT
Den nordkoreanske chefsförhandlaren Kim Myong-Gil. Arkivbild.

Högt uppsatta företrädare för Nordkorea och USA planerar att träffas i Sverige i helgen.

– Vi är på väg mot förhandlingar med USA på tjänstemannanivå, säger Nordkoreas chefsförhandlare Kim Myong-Gil.

Kim Myong-Gil gjorde sitt uttalande på flygplatsen i Kinas huvudstad Peking, varifrån han och ytterligare tre landsmän flugit till Sverige. Planet anlände till Arlanda utanför Stockholm vid 18.30-tiden på torsdagen.

– Eftersom den amerikanska sidan har sänt nya signaler har jag höga förhoppningar och är optimistisk, och jag är även optimistisk rörande resultaten, sade chefsförhandlaren strax före avfärd från Peking enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Besöket i Sverige dagen efter det att Nordkorea avfyrat en robot som slog ned i Japanska havet i onsdags. Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA rör det sig om en robot av typen Pukguksong-3. Robottestet har fördömts av Japan som säger att det bryter mot FN:s säkerhetsråds resolutioner.

"Vi ska prata"

Uppskjutningen skedde kort efter det att USA bekräftat Nordkoreas uppgifter om att samtal mellan länderna ska återupptas. Men enligt USA:s president Donald Trump riskerar inte robottestet att grusa samtalen.

– De vill prata, och vi ska prata med dem, sade Trump vid en tv-sänd presskonferens utanför Vita huset på torsdagen.

Det finns ännu inga uppgifter om vem som företräder USA vid mötet. Svenska utrikesdepartementet vill inte kommentera saken.

Kollapsade

Samtalen om kärnvapennedrustning mellan Washington och Pyongyang har varit frysta sedan samtalen i februari mellan Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kollapsade i Vietnams huvudstad Hanoi. De båda ledarna lämnade mötet i förtid, utan att underteckna någon överenskommelse.

De möttes dock igen i somras, vid gränsen mellan Nord- och Sydkorea, och kom då överens om att återuppta samtalen om Nordkoreas kärnvapenprogram och robottester.

Trots det har diktaturen genomfört en rad robottester.

Publicerad: