”Konsekvenserna av det vi inte gjorde”

Publicerad 2019-11-11

Per-Erik Ebbeståhl, trygghets- och säkerhetsdirektör vid Malmö stad, i samband med polisens presskonferens på rättscentrum på måndag förmiddag.

Malmö skakas av skjutningar och sprängningar.

Från kommunalt håll arbetar man långsiktigt – med skolan i fokus.

– Vi brukar säga att det vi ser i dag är konsekvenserna av det vi inte gjorde för tio år sen, säger Per-Erik Ebbeståhl, trygghets- och säkerhetsdirektör på Malmö stad.

Helgens skjutning på Möllevångstorget - där Jaffar, 15, avled och ytterligare en 15-åring är nedsövd med livshotande skador - har fått polisen att kraftsamla.

På måndagens presskonferens meddelade Malmöpolisen att de kommer omprioritera delar av sitt arbete för att istället genomföra riktade insatser mot narkotikahandeln i staden.

– Jag har full förståelse om man som Malmöbo känner sig otrygg i de här situationerna, för det är väldigt spektakulära dåd som inträffar. Men sen ska man vara medveten om att det här sker i en begränsad miljö, säger Per-Erik Ebbeståhl, trygghets- och säkerhetsdirektör på Malmö stad.

De skjutningar och sprängningar som inträffat i Malmö under hösten har enligt Ebbeståhl varit mellan de kriminella nätverken i en begränsad miljö.

Inte riktat mot samhället

– Det är ingenting som är riktat mot samhället på det sättet, som vi ser. Men jag har ändå full förståelse för att man ändå upplever eller känner sig otrygg.

Men vem som helst hade ju kunnat gå förbi och träffats av en förlupen kula.

– Ja, så är det.

När det gäller det kommunala trygghetsarbetet mot sprängningarna och skjutningarna grundar det sig i mångt och mycket i samarbetet med polisen.

– Det är grovt kriminella som gör de här sakerna och de behöver hanteras av polisen. Vi försöker göra allt vi kan för att stötta polisen i deras arbete. Bland annat med kameraövervakningen har vi varit väldigt aktiva med att stötta polisen i Malmö, säger Per-Erik Ebbeståhl.

”Absolut starkaste skyddsfaktorn”

Genom att plocka fram bilderna?

– Ja, men även genom att stötta med kameraanvändning och se till att de kan få upp kameror på rätt ställe och med rätt kvalité.

Förutom kommunen och polisen ingår även socialtjänsten i det täta samarbetet. Från kommunalt håll är det arbetet med ungdomarna, för att motverka att fler ansluter sig till kriminella nätverk, som ligger i fokus.

– Vi brukar säga att det vi ser i dag är konsekvenserna av det vi inte gjorde för tio år sen. Så det är väldigt långa pilar vi jobbar med. Vi jobbar med de grundläggande frågorna bland barn och unga, det är att få så många som möjligt att gå i grundskolan med godkända betyg. För det är den absolut starkaste skyddsfaktorn vi har.

Kan dröja en generation

– Sen tittar vi brett på vilka risk- och skyddsfaktorer vi kan jobba med och vi tittar på hur vi utformar den fysiska miljön. Det är viktigt att komma ihåg att det kommunala uppdraget i de här frågorna är det långsiktiga. Här kan vi prata tio år eller upp till en generation innan vi kommer tillrätta med problembilden.

När det gäller enskilda åtgärder med anledning av den senaste tidens våldsdåd i Malmö råder det än så länge viss oklarhet i hur kommunen ska bistå.

– Det behöver vi prata vidare om här. Polisen går in i en särskild händelse och utifrån de behov som de ser kommer vi följa upp det och se till att de får de resurser och kompetenser som behövs för att genomföra de insatser de vill.