Johanna Frändén prisas för sina krönikor i Aftonbladet

Publicerad 2020-02-14

Aftonbladets krönikör Johanna Frändén får 2020 års Jolo-pris. 

Hon tilldelas priset för sin gränsöverskridande journalistik som är befriande mänsklig, enligt juryns motivering.

– Det känns väldigt roligt och hedrande, säger Johanna Frändén.

Aftonbladets krönikör Johanna Frändén, 38, blir den 18:e journalisten i ordningen att tilldelas Jolopriset.

Johanna Frändén, 38, blir den 18:e journalisten i ordningen att tilldelas Jolopriset.

Bland tidigare pristagare märks Tom Alandh, Katrine Marçal och Annette Kullenberg.

I motiveringen skriver Jolosällskapets jury om Johanna Frändén: 

”En gränsöverskridare med rötter i samma berättande journalistik som Jolo. Från Lerdala till London, Barcelona, Rom och Paris bevakar hon sport, samhälle och politik. Johanna Frändén använder den litterära journalistikens traditionella redskap – stilistisk precision, bildning och iakttagelseförmåga – i den modernaste medievärlden med tv, press, blogg och twitter. Som krönikör i Aftonbladet är hon befriande mänsklig och nyanserad, som reporter är hon sakkunnig och klar”.

”Bästa gigget man kan ha”

Priset är på 10 000 kronor och syftet är att utmärka journalister och författare som med framgång verkar i journalisten Jan Olof “Jolo” Olssons anda.

– Det känns väldigt roligt och hedrande och jag är mest glad över att ha vunnit ett pris, för första gången i mitt fall, som inte handlar om sportjournalistik utan ett bredare journalistiskt pris.

Johanna Frändén har tidigare tilldelats bland annat priset Årets sportjournalist av Sportjournalisternas klubb. Hon är baserad i Paris, Frankrike. En stad som flanören och kåsören Jolo återkom till i sitt skrivande.

– Jag tycker väldigt mycket om den typen av journalistik och kåserande generellt, som har försvunnit lite grann nu, även om det sägs att det eventuellt är på väg tillbaka. Men det är alltid en målbild att kunna gå runt på Paris boulevarder och bara beskriva lite vad man äter och ser. Det är det bästa gigget man kan ha och det gjorde väl bland annat han på sin tid, säger Johanna Frändén.