Att klappa en katt eller hund – minskar stress

Uppdaterad 2021-07-20 | Publicerad 2019-07-31

Har du känt dig allmänt låg eller stressad?

Nya studier som har gjorts på studenter visar att klappa katter eller hundar kan minska stress.

En del universitet i USA har infört ett så kallat ”Klappa bort din stress -kurs” där studenter får interagera med katter och hundar för att hjälpa dem att varva ner. Genom dessa kurser har forskare vid Washington States universitet nyligen kommit fram till att klappa hundar och katter minskar stress.

– Bara tio minuter kan göra stor skillnad. De studenterna i vår studie som interagerat med djuren hade en stor minskning av stresshormonet kortisol, säger Patricia Pendry forskare vid Washington States universitet.

Unik studie

Studien är unik. Det är första gången som forskare har kunnat bevisa minskningar av kortisolnivåer hos studenter under en verklig insats och inte enbart på forskningslaboratorier.

Det var 249 högskolestudenter som deltog i studien, slumpmässigt uppdelade i fyra grupper där vissa fick interagera med katter och hundar medan andra bara fick titta på när de andra klappade dem.

Minskar stresshormonet kortisol

Forskarna tog prover på alla eleverna på morgonen när de vaknade och efter att de hade umgåtts med djuren. Gruppen som fysiskt fick interagera med katterna och hundarna hade mycket längre nivå av stresshormonet än de som bara fått se på.

– Vi vet att folk generellt sätt tycker om att umgås med djur. Det vi ville veta var om det faktiskt kan hjälpa till att minska stress och nu har vi fått veta att så är fallet, vilket är väldigt positivt, säger Patricia Pendry.