Kim skickar varning till Sydkorea

avTT

Foto: KCNA/AP/TT
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

Veckans testskjutning av en ny typ av kortdistansrobotar ska ses som en varning till grannlandet Sydkorea, enligt Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.

USA fortsätter dock hoppas på en diplomatisk lösning med Nordkorea.

Sydkorea uppger att de två kortdistansrobotar som skickades upp i går färdades nära 45 respektive 70 mil innan de slog ned i havet mellan Japan och den koreanska halvön. Med denna räckvidd skulle de kunna nå mål i Sydkorea.

Japans försvarsminister kallar testskjutningen "extremt olycklig" medan Sydkoreas nationella säkerhetsavdelning uttryckte "stark oro".

"Undanröja hot"

Kim Jong-Un säger att man vill skicka en "allvarlig varning" till sin granne inför planerna på en militärövning med USA.

– Vi kan inte annat än att oavbrutet utveckla superkraftfulla vapensystem för att undanröja det potentiella och direkta hotet mot vårt lands säkerhet, säger Kim Jong-Un, enligt den statskontrollerade nyhetsbyrån KCNA.

Pyongyang-regimen har varit skarpt kritisk till militärövningar som Sydkorea och USA snart håller.

Rapporten från KCNA nämnde inte USA eller president Donald Trump. Trumps utrikesminister Mike Pompeo tror fortfarande på en diplomatisk lösning med Nordkorea och han räknar med nya samtal om "ett par veckor".

Trump tonar ned

– Vi vill att diplomati ska fungera. Vi vill att ordförande Kim håller löftet han gav president Trump, säger Pompeo i en tv-intervju med Bloomberg.

Nordkorea utförde liknande tester i maj. Då valde Donald Trump att tona ned händelsen genom att säga att den här typen av kortdistansmissiler är "mycket vanliga", en uppfattning han vidhåller även nu.

– De har inte testat annat än små missiler, vilket är något många gör, säger Trump i en intervju med Fox News.

ARTIKELN HANDLAR OM

Nordkorea

Sydkorea