It-experten: Filmen finns troligtvis inte sparad hos Facebook

Publicerad 2017-01-27

Den misstänkta våldtäkten som ska ha sänts live på Facebook under söndagsmorgonen har väckt stor uppmärksamhet.

Under veckan har polisen utan framgång försökt att få tag i den film som ska visa den misstänkta våldtäkten.

Åklagare och polis tvivlar nu på att det finns någon film sparad.

– Om användaren själv tagit bort den så finns den inte kvar i Facebooks system, säger Anders Ahlqvist, vid Nationella It-brottscentrum.

Det var i söndags morse som polisen larmades till en lägenhet i Uppsala efter larm om en pågående våldtäkt efter att flera hört av sig om att de sett två live-sändningar av övergreppet i en sluten grupp på Facebook.

I samband med händelsen greps och anhölls tre män – 18, 20 och 24 år.
Under onsdagen häktades de på sannolika skäl, två misstänkta för våldtäkt och en för underlåtenhet att avslöja våldtäkt. Samtliga tre nekar till brott.

Under veckan som gått har polis och åklagare vädjat till allmänheten att höra av sig om de har filmen sparad – dock utan någon som helst framgång.

– Vi har fått in väldigt mycket filmaterial men det är samma filmaterial som det som ligger på nätet. Det vi behöver är den sekvens som visar själva övergreppet, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisen i Uppsala under onsdagen.

Kammaråklagare Pontus Melander säger att han inte tvekar på att händelsen livesänts men att det med största sannolikhet inte finns någon film nedsparad.

– Då borde vi ha haft den vid det här laget.

Frågan om amerikanska Facebook kan hjälpa till i brottsutredningen har varit en het potatis under veckan. Pontus Melander säger att han varit i kontakt med företaget som lovat att vara behjälpliga och även begärt internationell rättshjälp.

”Finns troligtvis inte”

Men enligt Anders Ahlqvist, it-expert vid polisens Nationella It-brottscentrum, finns filmen troligtvis bara sparad om användaren själv inte har tagit bort den.

– Om en användare gör en livesändning på Facebook sparas den på det konto den sänds ifrån och ligger där tills att användaren själv väljer att ta bort den.

Så om användaren livesänt något på sin Facebook-sida och sedan tar bort det direkt efter sändningen – då är det helt borta?

– Ja, då finns det inte kvar i något av Facebooks system. Det är bara den som är behörig till kontot som kan ta bort den och har personen gjort det så är den borta. Facebook har miljarder användare så om de skulle spara allt som användarna lägger upp så skulle de behöva köpa många många fler servrar.

Anders Ahlqvist förklarar att sättet att begära ut digitalt material från amerikanska myndigheter påminner mycket om svensk lag, men skiljer sig på två punkter.

– När det kommer till information som användaren själv lämnat eller varifrån personen loggat in så kan vi enkelt få ut sådant material. Det gör vi hela tiden och har rutiner för. Däremot blir det knepigare när det kommer till innehåll, som texter, filmer och bilder. Då krävs det nämligen ett amerikanskt domstolsbeslut.

Komplicerat att få ut material

För att kunna få till ett sådant finns det en lag om internationell rättshjälp i brottsmål – vilket kammaråklagare Pontus Melander har begärt i Uppsala-fallet.

Processen fungerar på följande sätt: en åklagare i Sverige måste begära hjälp som via ombud skickar det till amerikanska justitiedepartementet som tittar på ärendet och beslutar om det finns förutsättningar för att lämna ut materialet.

Därefter skickas beslutet vidare till den lokala domstolen i delstaten på den ort där företaget är registrerat. Där måste den lokala domaren fatta ytterligare ett beslut som sedan överlämnas till det aktuella företaget – som i sin tur överlämnar informationen om den finns lagrad hos dem och inte blivit raderad.

Därefter skickas informationen till den svenska myndighet som begärt den.

Processen kan ta 3–6 månader

Hur lång tid tar vanligtvis en sådan process som du beskriver?

– Det varierar, men man får räkna med mellan tre och sex månader.

Men för att förhindra att viktig information hinner raderas innan processen är klar förklarar Anders Ahlqvist att man kan vidta särskilda åtgärder.

– Då informerar man företaget att man inlett processen och ber dem att frysa den del av materialet man vill ha, som ett mejl- eller facebookkonto, så att den inte riskerar att automatiskt raderas eller att någon tar bort den data man behöver.

Anders Ahlqvist vågar dock inte svara på om den film som nu söks i samband med den misstänkta våldtäkten i Uppsala i söndags finns sparad eller inte.

– Jag vet inte om Facebook har den kvar, det kan bara de svara på. Men om användaren själv tagit bort den så finns den troligtvis inte kvar i deras system.

Vill inte svara om filmen finns

Aftonbladet har varit i kontakt med Facebook som säger att den misstänkta våldtäkten är ett hemskt brott och att man inte tolererar den sortens innehåll.

Dock vill man inte svara på frågan om man lagrar livesänt material i sina servrar eller om de hittat någon film i det aktuella fallet.

– Våra team arbetar dygnet runt för att granska det innehåll som rapporterats av våra användare och vi har system för att säkerställa att känsligt innehåll behandlas snabbt, skriver Peter Münster, Facebooks kommunikationschef för den nordiska marknaden i en kommentar och fortsätter:

– Vi stödjer även lokala brottsbekämpande som gör förfrågningar i samband med brottsutredningar – i synnerhet när det gäller säkerheten för unga människor.