Amerikansk polis släpper video på dödlig polisskjutning

Publicerad 2019-03-09

Polisen Charles Starks i Little Rock, USA, avlossade minst 15 skott genom vindrutan på en bil. Föraren Bradley Blackshire hade vägrat kliva ur bilen och avled på plats av sina skador.

Polisen släppte under torsdagen en 25 minuter lång inspelning från händelsen den 22 februari.

På videon ser man hur poliskameror får en träff på en stulen bil, och att den patrullerande polisen Charles Starks svarar på anropet. Han kör in på en parkeringsplats där fordonet är parkerat, tar upp sitt vapen och säger till föraren att kliva ur bilen.

Men föraren, Bradley Blackshire, 30, vägrar. Han börjar sakta köra rulla där ifrån. Då lägger sig Starks på motorhuven och avlossar flera av skott genom vindrutan. Samtidigt anländer fler polispatruller till platsen.

Polismyndigheten i Little Rock, USA, har inlett en förundersökning kring händelsen och Starks har tagits ur tjänst. På begäran av det amerikanska justitiedepartementet har även FBI inlett en förundersökning kring händelsen.

”Gasade inte iväg”

Polisen har tydliga instruktioner att inte ställa sig i vägen för fordon och att enbart öppna eld mot bilar när det handlar om omedelbar fara för livet.

På bilderna ser man hur bilen rör sig mycket långsamt och Omavi Shukur, advokat för Blackshires familj, menar att polisen använde kraftig övervåld.

– Mr. Blackshires gasade inte iväg. Mr. Blackshires körde inte över Starks, han körde inte över någon.

I Little Rock har tidigare två poliser åtalats för just skjutningar med fordon inblandade, den ena händelsen skedde 2017 och den andra med dödlig utgång 2012. Där ansåg båda poliserna att förarna hotade deras liv eftersom fordonet rörde på sig.

Följ ämnen i artikeln