”Datavirus i var femte nyköpt dator”

Publicerad 2012-09-14

Forskare på Microsoft varnar

Forskare på Microsoft har upptäckt virus i nyköpta datorer.

Upp till var femte ny dator kan vara infekterat enligt en undersökning BBC utfört, skriver TT.

– När man köper dator är det viktigt att uppdatera antivirusprogram och operativsystem för att skydda sig från den här typen av hot, säger datasäkerhetsexperten Anders Nilsson till Aftonbladet.

Ett av virusen som upptäckts kallas Nitol. Det kan låta datorn styras utifrån. Nitol tog kontakt med en webbplats som en amerikansk domstol nu gett Microsoft tillåtelse att ta kontroll över.

– När viruset kommer in i en ny dator tar det kontakt med hemsidan och säger "hej, vill du styra mig?". Det är så det fungerar, säger Anders Nilsson.

Microsofts forskare upptäckte också program som kan slå på datorn mikrofon och webbkamera utan användarens vetskap.

Virus i nya datorer har dykt upp tidigare. Enligt Anders Nilsson handlar det ofta om att någon kopplar in datorn i en infekterad enhet innan den når ut i handeln. Samma sak kan drabba telefoner, fotoramar och andra enheter som kan lagra filer.

Den här gången gick det lätt att städa upp efter viruset då det bara tog kontakt med en webbplats. Ofta är det mycket svårare.

Viktigt att uppdatera

– Många virus av den här typen tar kontakt med flera hemsidor samtidigt. Den som gjorde det här programmet var nog helt enkelt inte så avancerad på att koda virus, säger Anders Nilsson.

För att vara säker från virus gäller det att uppdatera sin dator, både antivirusprogram och operativsystem.

– Det är också viktigt att se till att tredjepartsprogram, till exempel pdf-läsare, är uppdaterade då vissa skadliga program vill ta sig in via dem, säger Anders Nilsson.

Man ska vara misstänksam mot uppmaningar att uppdatera som görs på hemsidor.

– Säger ett program till själv, då kan man uppdatera, säger Anders Nilsson.

Extra uppmärksam ska man vara när man köper begagnat. Både datorer, mobiltelefoner och andra enheter som kan lagra filer kan vara infekterade. Anders Nilsson menar att personer som vill sprida virus kan köpa gamla mobiltelefoner och sälja vidare billigt.