Norska S faller efter flyktingutspel

Uppdaterad 2015-05-04 | Publicerad 2015-05-02

Arbeiderpartiets ledare Jonas Gahr Støre.

Norska Arbeiderpartiet faller stort i en ny opinionsmätning som gjordes efter utspelet att Norge ska ta emot 10 000 syriska flyktingar nästa år. Förslaget kan också skapa kris inom högerregeringen, om det får majoritet i stortinget.

Arbeiderpartiet har haft medvind i opinionen och legat på över 40 procent i flera månader. Men nu ser vinden ut att ha vänt. I en mätning som Sentio gjort för Dagens Naeringsliv minskar Ap 5,7 procentenheter till 37,4 procent.

Mätningen gjordes efter Ap:s riksstämma där partiet föreslog att Norge ska ta emot 10 000 syriska kvotflyktingar nästa år. Fremskrittspartiets vice ordförande Per Sandberg tror dock inte att det är flyktingpolitiken som ligger bakom Ap:s ras.

– Nej, vi såg trenden före landsmötet, säger han, och menar att det i stället är så att väljarna har börjat märka av effekterna av regeringspolitiken.

Hotande regeringskris

Regeringspartierna Höyre och Fremskrittspartiet går fram med 2,6 respektive 2,3 procentenheter till 26,1 och 11,3 procent. Det är under valresultatet, men om det vore val i dag skulle högerkoalitionen ändå kunna regera vidare med stöd av Venstre och Kristelig Folkeparti.

Men regeringssamarbetet kan vara i gungning. Om oppositionspartierna Ap, Senterpartiet och De Grönne får med sig båda regeringens stödpartier på förslaget om ökad flyktingkvot i folketinget så höjs röster inom Fremskrittspartiet för att partiet ska hoppa av regeringen.

Venstre har redan ställt sig bakom förslaget och Kristelig folkeparti ska ta ställning under sitt landsmöte kommande helg.

Vill bryta samarbete

"Om en majoritet i stortinget tvingar regeringen att genomföra ett sådant förslag då bör Fremskrittspartiet ta de politiska konsekvenserna av det. Det vore omöjligt att fortsätta i regeringen på ett sådant underlag", skriver partiets avdelning i Troms i en motion till partiets landsmöte. Även två andra lokalavdelningar, Akershus och Buskerud, vill att partiet hoppar av om förslaget går igenom.

"Om så sker måste det få konsekvenser. Fremskrittspartiet kan inte acceptera att regeringen bidrar till ett majoritetsbeslut i stortinget som öppnar för mottagning av ytterligare 10 000 flyktingar från Syrien", skriver de i en gemensam motion.

TT-NTB