Polis häktas misstänkt för mord

Publicerad 2013-08-16

Avslöjades av övervakningsbilder

Polismannen uppgav att Linn Madelen Braathen, 33, tagit livet av sig.

Men vännen Tina Maabø Tellefsen vägrade tro honom.

I dag häktades polisen misstänkt för att ha mördat Linn Madelen.

Fredag den 2 augusti umgicks 33 åriga Linn Madelen Braathen och hennes sambo hemma med några vänner. Linn Madelens bror var med under kvällen. Det var också den polisman i 40-års åldern som nu är misstänkt för att ha mördat henne.

Framåt natten tog hennes bror en taxi hem och sambon gick och la sig. Vad som hände därefter och fram till att Linn Madelen hittas död i vattnet utanför Brevik dagen efter är under utredning. Dödsorsaken är ett fall från hög höjd, med största sannolikhet från bron som förbinder Brevik med Stathelle i Norge.

Ljög för polisen

Linn Madelens sambo tog kontakt med kompisen och polismannen via sms när han upptäckte att hon inte var hemma. Polismannen skrev då enligt VG att sambon kunde gå och lägga sig igen, Linn Madelen hade det bra. Han försäkrade sambon om att hon snart skulle komma hem igen. Linn Madelens kropp hittades på lördag förmiddag utanför Brevik.

Polismannen uppgav under förhör att han inte varit på bron tillsammans med Linn Madelen Braathen. Hans förklaring var att hon hade begått självmord. Till en början godtogs hans version. Mannen var god vän med Linn Madelen och skulle vara med och bära hennes kista på begravningen, men snart framkom ny information som visade att mannen ljugit för polisen på flera punkter.

Hittade bevis

De som stod Linn Madelen nära kunde inte acceptera polisens uppgifter om att deras vän tagit livet av sig. Tina Maabø Tellefsen 25, en vän till familjen, tänkte att det måste finnas någon övervakningskamera i närheten av bron och hoppades att bilderna skulle visa vad som egentligen hänt.

– Hon hade det så bra. Hon hade pojkvän och hade gjort planer för framtiden. Hon var mycket nöjd med sitt liv. Förklaringen som polisen gav familjen var helt enkelt inte rimlig, säger Tellefsen till VG.

På en promenad upptäckte hon en övervakningskamera och övertygade en väktare att visa inspelningen. Hade hon kommit på idén tolv timmar senare hade filmen blivit raderad. Väktaren som visade Tellefsen bilderna blev avstängd på grund av sitt agerande, som gick emot reglerna, men är nu tillbaka på sin tjänst. 

Sågs på bron

Inspelningar från övervakningskameran visar Linn Madelen Braathen tillsammans med polismannen på Brevikbron strax före 04:00 på natten. Tina Maabø Tellefsen förstod att det hon sett skulle ha stor betydelse för utredningen, men hon kunde inte gå direkt till polisen med informationen. Hon visste att den nu misstänkta mannen hade jourtjänstgöring just då. Tellefsen ringde istället en vän som är polis och på så sätt kunde materialet säkras. Bilderna visar att mannen gett oriktiga uppgifter till polisen och gör honom samtidigt till misstänkt för mord på Linn Madelen.

Nekar mordet

Idag hölls häktningsförhandling mot den mordmisstänkte polisen i Tønsberg tingsrätt. Mannen ska häktas i en månad och ska tillbringa de första två veckorna i total isolering utan kontakt med omvärlden. Enligt polis och åklagare finns annars finns en risk att han kan förstöra bevismaterial. Den misstänkte fortsätter neka till brottet. Enligt mannens försvarsadvokat, Arne Lie, ställer han sig helt oförstående till varför han är misstänkt för mord. Samtidigt som häktningsförhandlingen pågick tog vänner och familj ett sista avsked av Linn Madelen på begravningen som hölls i Stathelle kyrka.