Papperslappens text sade allt om liv och död

Uppdaterad 2016-04-28 | Publicerad 2016-04-27

Robert Aschberg om räddningsinsatsen på Gula båtarna

Robert Aschberg.

Den slitna papperslappen var fortfarande blöt när jag hittade den i byxfickan några dagar senare.

Blått bläck, en hastig anteckning bara. Men om liv och död.

46+2.

Vi var två som räknade medan de överlevande fick hjälp att kliva ned på kajen i Pythagorion.

De var frusna, törstiga och sjösjuka när deras motor stannade en bit ut på havet och den överlastade gummibåten drev hjälplös mot de vassa klipporna vid Dödens kust. När vågorna kastade båten mot bergväggen slets den omedelbart sönder.

Alla hamnade i vattnet och skingrades av sjögången.

Några lyckades klamra sig fast på en liten klippa en bit ut i vattnet. De flesta drev söderut, bland vrakspillror, packning och bråte.

Var är min dotter? Var är min fru? Hinner man tänka – får man ens luft? När man kämpar för sitt liv i de kalla vågorna som sköljer över huvudet?

Gula båtarna var på sökuppdrag en bit västerut när larmet kom på radion. ”Havererad gummibåt. Många människor i vattnet”. Skarpt läge. Tyst ombord. Adrenalinpåslag.

Med hjälp av en flotte lyckades en av räddningsbåtarna få ombord dem som stod på klippan. Den andra räddningsbåten hamnade i ett kaos av folk i vattnet, men fick småningom, med hjälp av en lokal fiskare i liten båt, upp allihop.

46+2.

Två små barn klarade inte  kylan och vågorna, trots envisa återupplivningsförsök. Men 46 människor räddades till livet.

Några av sjöräddarna grät när det var över. Efter den maximala koncentrationen. När allt släppte, och inget mer gick att göra.

Sedan dess har Sjöräddningssällskapets Gula båtar räddat närmare 2000 människoliv i Medelhavet.

De har kommit från Käringön och Kristinehamn, från Hovås och Härnösand, från Stockholm, Strömstad, Rörö och Räfsnäs. Snickare, datatekniker, sjökaptener, sjukvårdare, poliser och pensionärer.

Från hälften av alla av Sjöräddningssällskapets stationer har frivilliga räddningsmän och räddningskvinnor rest ned för att göra en viktig insats i den värsta flyktingkatastrofen sedan Andra världskriget.

Det är något att vara stolt över, och jag är innerligt glad att jag fick vara med en liten stund på båtarna.

46+2.

Lappen ska sparas, från den första stora räddningsaktionen som de Gula båtarna gjorde i vattnen runt Samos.

Nu har Erdogan, Merkel och alla de stora gjort upp med varandra, för att rädda sina egna skinn. Det kommer få eller inga gummibåtar till Samos längre.

Flyktingarna från Syrien kommer att försöka ta andra vägar, tills kriget de flyr från är över. Det handlar om överlevnad. Du och jag hade nog gjort samma sak.

Här kan du följa Gula båtarna på Facebook.

Så kan du stödja Gula båtarna

Swish. Swisha valfritt belopp till nummer 123 114 7313. Mottagare: Gula Båtarna.

SMS. SMS:a BÅT100, BÅT200, BÅT300 eller BÅT500 till nummer 72600 för att skänka 100–500 kronor.

Bankgiro. Sätt in valfritt belopp på bankgiro 5037-0378

Gula båtarna är Sjöräddningssällskapets och medieföretaget Schibsteds projekt för att rädda liv på Medelhavet, med två räddningsbåtar och frivilliga sjöräddare.