Republikaner i protest mot Trumps utspel

Uppdaterad 2016-11-30 | Publicerad 2016-11-29

Topprepublikanen Kevin McCarthy.

NEW YORK. Donald Trumps utspel om att flaggbrännare borde dömas till fängelse eller förlora sitt medborgarskap föll inte väl ut hos det egna partiet.

Topprepublikanen Kevin McCarthy, ledare i representanthuset, trotsar redan den nyvalde presidenten.

– Vi ska skydda det första tillägget, säger han om hotet som skulle strida mot yttrandefriheten i USA.

Under valrörelsen var det republikanska partiet splittrat över presidentkandidaten Donald Trump som av många ansågs för extrem.

Efter Trumps övertygande valseger har man framstått som ett enat parti där till och med en gammal fiende som Mitt Romney kan bli minister.

Men efter Trumps raseri på sociala medier under tisdagen började det åter protesteras i de egna leden.

Efter en serie av angrepp mot en CNN-journalist twittrade Donald Trump senare om flaggbränning.

”Ingen borde tillåtas att bränna den amerikanska flaggan. Om man gör det måste det bli konsekvenser - kanske ett förlorat medborgarskap eller år i fängelse”, skrev Trump.

Strider mot konstitutionen

Då hans förslag skulle strida mot den amerikanska konstitutionen gick flera högt uppsatta republikaner emot Trumps budskap.

En av dem var Kevin McCarthy, majoritetsledare i representanthuset.

– Vi har en rättighet i det första tillägget. Vi ska skydda det första tillägget. Det är vad domstolen har fastställt, säger han enligt The Hill.

Kongressledamoten Justin Amash höll med.

”Ingen borde bränna den amerikanska flaggan men vår konstitution garanterar vår rätt att göra det. Ingen president tillåts att elda upp det första tillägget”, skriver han på Twitter.

1989 bestämde Högsta domstolen i USA att det inte var olagligt att bränna den amerikanska flaggan. I stället skulle det betraktas som yttrandefrihet och skyddas av det första tillägget i USA:s konstitution.

Professor: ”Djupt oroande”

Rättsfallet som låg till grund för beslutet var Gregory Johnson mot delstaten Texas. Johnson hade dömts till fängelse för att ha tänt eld på en amerikansk flagga under en demonstration 1984 men friades i Högsta domstolen.

David D. Cole, professor i juridik vid Georgetowns universitet representerade Johnson under rättegången.

Han menar att Donald Trump står på en minst sagt skakig juridisk grund.

– För mig är det djupt oroande att personen som kommer att bli den mäktigaste statsmannen i USA inte förstår någonting om det första tillägget, vilket är att man inte kan straffa människor för att de uttrycker missnöje, och inte tycks begripa att medborgarskap är en konstitutionell rättighet som inte kan fråntas, säger han till New York Times.