Två döda efter brand i Östersund – flera till sjukhus

Publicerad 2024-05-07

En brand utbröt under natten mot tisdagen i ett flerfamiljshus i Östersund.

Fem personer fick föras till sjukhus med ambulans och två av dem har dött.

– Det är en man och en kvinna i 70-årsåldern, säger Elin Andersson vid polisen.

Räddningstjänsten larmades klockan 01.24.

– Det började brinna i en lägenhet. Den branden är släckt, men det har även spridit sig till taket. Man ser på håll att det brinner och vi fortsätter få larm från människor i vindriktningen, sa Thomas Hansson, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Ett 20-tal brandmän jobbade med släckningsarbetet under natten. Första timmarna försökte de släcka branden på taket, men strax före 04 ändrade räddningsledaren taktik.

– Taket och vinden kommer inte gå att rädda. Därför låter vi den delen brinna ner kontrollerat. Det finns ett betongbjälklag som skyddar lägenheterna under och det handlar också om en helhetsbedömning av hur mycket vattenskador det kan bli om vi fortsätter släcka, sa Thomas Hansson.

Skickade ut VMA

Den nya strategin innebar också att räddningsledaren skickade ut ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, om att stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Taktiken vi har valt gör att rökutvecklingen blir ännu kraftigare. Vi skickade ut ett VMA för att nå ut med informationen. Brandrök är alltid giftig, men det finns inget som är extra farligt med den här röken, sa Thomas Hansson.

Vid 06.30-tiden hävdes VMA:t efter att branden lugnat ner sig. En dryg timme senare var det mest glöd och rök från taket.

– Vi kommer vara kvar med resurser under hela förmiddagen för att kontrollera att det inte sker någon spridning i byggnaden, säger Thomas Hansson.

Branden började i en lägenhet i ett flerfamiljshus.

Två döda

Fem personer fick föras till sjukhus med ambulans efter branden. Dessutom har boende ett tiotal lägenheter evakuerats till en närliggande lokal.

Vid 07.30-tiden meddelade polisen att två personer dött.

– Det är en man och en kvinna i 70-årsåldern, säger polisens presstalesperson, Elin Andersson.

De andra tre fick vård efter att de andades in rök. Det rör sig om en kvinna i 35-årsåldern och två minderåriga barn.