Unga vejpar som aldrig förr – men Kongo kan stoppa trenden

Publicerad 2023-12-25

E-cigaretter som ofta går under namnet ”vapes” eller vejps, har ökat kraftigt i Sverige.

Under 2021 till 2022 ökade andelen som använt vejps i Sverige från 4 till 14 procent i åldersgruppen 17–29 år.

Trots att inget verkar få ungdomarna att sluta så kanske det finns en vändning: Kongo-Kinshasa.

Kristina till vänster. Vejps/e-cigaretter till höger.

Den 16 november publicerade tiktokaren Kristina en video där hon berättar för sina följare att hon ska sluta vejpa och det omgående. Anledningen? Hon har läst på om hur mineralen kobolt bryts ut i Kongo-Kinshasa.

Kristinas klipp har 1,8 miljoner visningar och efter hennes video hoppade flera tiktokare på trenden att försöka sluta vejpa för Kongo-Kinshasas skull.

Arkivbild från när Aftonbladet besökte gruvorna i Kongo-Kinshasa.

Kongo-Kinshasa är en av de länder som bidrar med störst export av metallen kobolt, som används i bland annat litiumjonbatterier och är nödvändiga för elbilar, mobiltelefoner och på senare tid även vejps. I september släppte Amnesty International en rapport där man larmar om att lokalbefolkningen har tvångsvräkts från sina hem för att företag vill gräva fram kobolt. Man varnar för inskränkande av mänskliga rättigheter inklusive sexuella övergrepp, mordbrand och misshandel.

Landet har dessutom sedan flera år tillbaka drabbats av väpnade konflikter och Röda Korset uppger att fem miljoner människor är på flykt.

I Sverige har engångsvejpen fått sig ett rejält uppsving. Kiosker som förut sålde cigaretter och snus bakom kassan har numera också vejp tillgängligt. Efter 600 puffar kastas den elektroniska apparaten som drivs av batterier och en ny införskaffas. För den som vejpar innebär det ett aktivt kastande av kobolt.

Trots att forskning visar på att unga personer får ökad blodproppsbildning och kärlpåverkan genom att vejpa, så verkar användandet förbli högt. I CAN:s skolundersökning uppgav 17 procent i nian och 21 procent i gymnasiet att de vejpat den senaste månaden.

Om medkänsla för Kongo-Kinshasa blir det som får användandet att sjunka återstår att se.