Många studenter i tågolyckan i Grekland: ”En fruktansvärd tragedi”

Dödssiffran stiger • Fyra personer gripna • Minister avgår

Publicerad 2023-03-01

Överlevande vittnar om skräckscener när de två tågen frontalkrockade utanför Aten.

Många av passagerarna var unga studenter på väg hem från ett långhelgsfirande.

– Det värsta var att se alla föräldrar som väntade på sina barn på stationen i Thessaloniki – och som inte kunde hitta dem, säger en grekisk journalist.

Räddningsarbetet vid olycksplatsen i staden Larissa fortsätter under onsdagsförmiddagen. Ett intensivt arbete pågår för att hitta överlevande från kraschen som räddningsarbetare beskriver som det värsta de någonsin sett.

– Vi drar ut skadade människor – och döda. Det här är en tragedi, säger en räddningsarbetare.

Fyra lyftkranar används för att lyfta på det som är kvar av tågen efter den fruktansvärda kollisionen. Och efter fem timmars arbete hittas fortfarande kroppar.

– Vagn ett och två existerar inte längre, den tredje har spårat ur, säger en lokalbo som var en av de första på platsen.

Passagerartåget ska ha frontalkrockat med ett godståg. Flera vagnar spårade ur och började brinna.

”Människor skrek och satt fast”

350 personer befann sig på passagerartåget när det av någon anledning kom in på samma spår som ett godståg och frontalkrockade. En vagn spårade ur och tre av vagnarna började brinna.

Överlevare vittnar om panik och skräcks inifrån tågvagnarna. De berättar om hur tåget fylldes av eld vid kollisionen och fönsterrutor exploderade.

– Fönstren var trasiga, folk skrek och människor satt fast. Vi fick hoppa från två meters höjd för att ta oss ur tåget och marken nedanför var täckt av järnskräp – men vad kunde vi göra?

De båda tågen frontalkrockade strax före midnatt natten mot onsdag. Kollisionen skedde i Tempe, nära staden Larissa, cirka 380 kilometer norr om Aten.

Passageraren Lazos berättar att många skadades intill honom.

– Jag skadades inte, men jag blev nedstänkt av blod från andra människor som skadades nära mig, säger han till en grekisk tidning.

Andra berättar att de använt sig av väskor för att krossa fönster och ta sig ut ur vagnarna.

Vittnen berättar om skräckscener i de brinnande tågvagnarna.

Familjer samlas på stationen

40 personer har hittills bekräftats döda. 130 personer är skadade. 250 personer kunde evakueras och köras med bussar till stationen i Thessaloniki.

Där har familjer samlats i hopp om att få se sina anhöriga kliva av. Många på tåget var studenter. Många av dem hade varit i väg på en långhelg i samband med att den grekiska karnevalshögtiden firades.

Den grekiska journalisten Alexia Kalaitzei har pratat med överlevande på stationen.

– Vi talade med många ungdomar som befann sig i total chock. Det värsta var att se alla föräldrar som väntade på sina barn på stationen i Thessaloniki – och som inte kunde hitta dem, säger hon till BBC.

Fyra personer har gripits efter den våldsamma tågkraschen i Grekland i natt, rapporterar grekiska medier.

Hundratals resenärer var ombord på det passagerartåg som i hög fart frontalkrockade med ett godståg.

Facket: Hade kunnat undvikas

Tågbolagets vd har uttalat sig om olyckan och kallar den för ett fruktansvärt misstag.

En utredning har inletts för att ta reda på orsakerna till olyckan.

– Orsakerna till denna tragiska olycka kommer att utredas av de behöriga myndigheterna för att klargöra under hur det kommer sig att två tåg rörde sig många kilometer på samma linje i motsatt riktning, säger regeringsrepresentanten Yiannis Oikonompu för tv-kanalen ETR.

Samtidigt säger de grekiska lokförarnas fackförbund att olyckan hade kunnat undvikas.

Kostas Genidounias, ordförande för fackförbundet OSE, kritiserar säkerhetssystemen – det elektriska signalsystemet på sträckan drabbas ofta av fel.

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis och  transportminister Kostas Karamanlis besökte olycksplatsen under dagen.

Transportminister avgår

Greklands transportminister Kostas Karamanlis avgår till följd av den katastrofala olyckan.

I ett uttalande säger han att han anser att det är hans ”plikt” att träda tillbaka av ”respekt för minnet av de människor som så orättvist miste livet”.

Greklands vice premiärminister Mina Gaga har uttalat sig efter olyckan.

– Det här är en fruktansvärd tragedi som är svår att greppa. Jag beklagar djupt de drabbade föräldrarna, säger hon i ett uttalande.

Sveriges kung Carl Gustaf har hört av sig med ett kondoleanstelegram till den grekiska presidenten Katerina Sakellaropoulou.

”Drottningen och jag vill uttrycka våra djupaste kondoleanser över den tragiska förlusten av liv efter tågkollisionen nära Larissa. Våra tankar är också med de skadade och vi önskar dem en fullständig återhämtning”, skriver han.