Centerpartiet rasar i opinionen: ”Febrilt arbete”

Publicerad 2023-06-01

Trots flera uppmärksammade utspel från den nya partiledningen rasar Centerpartiet i opinionen och balanserar nu på riksdagsspärren.

– I detta nu pågår ett febrilt arbete i centerrörelsen med att utveckla politiken, på skolområdet, för landsbygden, för klimatet, säger Centerns partisekreterare Karin Ernlund.

Centerpartiets stöd i opinionen försvagas kraftigt. I senaste SCB-mätningen, som släpptes på torsdagsmorgonen, backade partiet med 1,2 procentenheter till 4,2 procent – alltså strax över riksdagsspärren. Det är dessutom hela 2,5 procentenheter under valresultatet.

Sedan valet har partiet genomgått ett partiledarskifte och aviserat flera nya omtag i centrala frågor, bland annat har partiledaren Muharrem Demirok gjort klart att partiet ska driva begräsningar i vinstuttag i skolor och öppna dörren för ny kärnkraft.

”Tufft utgångsläge”

Muharrem Demirok, Centerpartiets partiledare.

Men utspelen har inte lyft partiet, snarare tvärt om. Centerpartiets partisekreterare Karin Ernlund, även hon nyligen vald till positionen, vill inte kalla SCB-mätningen för en ”katastrof”.

– Nej, vi vet att vi har ett tufft utgångsläge. Vi gjorde inte ett så bra val som vi hoppats. Nu har vi en ny partiledning som jobbar febrilt med att politikutveckla, säger hon.

Centerpartiets partisekreterare Karin Ernlund.

– Det är klart att man hoppas på bättre siffror. Det här visar att vi behöver fortsätta kavla upp ärmarna, fortsätta politikutveckla och fortsätta visa väljarna att vi behövs som grön, liberal kraft i svensk politik.

 

Men att fortsätta, det ni gjort hittills har ju inte övertygat?

 

– Vi ska fortsätta. I detta nu pågår ett febrilt arbete i centerrörelsen med att utveckla politiken, på skolområdet, för landsbygden, för klimatet. Vi kommer fortsätta med det. Fortsätta vara en kraftfull opposition mot en högerregering som sviker klimatet, som sviker väljarna på landsbygden. Det kommer vi att fortsätta göra.

Nye partiledaren har inte lyft partiet

Att Muharrem Demirok inte lyft partiet förklarar Karin Ernlund med att det tar tid för en ny partiledare att göra sig känd bland väljarna. Efter ett kvartal är den nye C-ledaren fortsatt relativt okänd, trots ögonbrynshöjande utspel.

Europaparlamentsvalet, som går av stapeln nästa år, är ett tillfälle för partiet att pejla populariteten, eller bristen på densamma. Men Karin Ernlund har en längre deadline än så.

– Nästa riksdagsval är om drygt tre år. Det är då vi ska visa väljarna att vi har den bästa politiken, att vi behövs som grön, liberal kraft i svensk politik.