Kronofogden säljer ”Rävring”– tillhörde gängtopp

Publicerad 2024-04-12

Ringen är av guld i 18 karat, och kan köpas till högstbjudande på auktion.

Nu säljer Kronofogden en så kallad ”Rävring” på auktion.

Ringen tillhörde en gängtopp – och är en symbol för det ökända nätverket Foxtrot.

– Jag är ju tudelad inför det här, säger Johannes Paulson från Kronofogden till Expressen.

Följ ämnen

Kronofogden har lagt ut en så kallad ”Rävring” på auktion, vilket Expressen var först med att rapportera om.

Ringen är en symbol för det ökända nätverket Foxtrot, och har ofta setts bäras av personer som är nära allierade till nätverkets ledare Rawa Majid, 37.

Räven som symbol bedöms utgör ett självmarkerande attribut för Rawa Majid samt med honom nära associerade. Utmärkande är ringar utformade som rävar som bärs av Rawa Majid själv och de personer som ingår i hans närmaste krets”, skriver polisen om ringarna i en utredning.

”Flera av individerna i den inre kärnan som samarbetar tätt med Rawa Majid är tongivande aktörer kopplade till den kriminella miljön i Upplands Bro”, skriver de vidare.

På fotografier i polisens utredningsmaterial syns bland annat Rawa Majid bära en liknande ring.

Auktion: Höga bud

Just den ring som Kronofogden har lagt ut tillhörde en 24-årig gängtopp som är nära allierad med Rawa Majid, skriver Expressen.

Ringen togs i beslag i samband med en husrannsakan.

Ringen lades ut med utropspriset 7 500 kronor. Sedan dess har flera personer lagt ett bud och i skrivande stund ligger det högsta budet på över 43 500 kronor.

”Symbol för något otäckt”

Att Kronofogden lagt ut en ring som symboliserar ett av Sveriges mest våldsdrivande nätverk är något myndigheter känner delade känslor kring.

– Jag är ju tudelad inför det här. Bra att det dyker upp en tillgång, något vi kan sälja så det blir pengar till staten. Sedan förstår jag att det här är en symbol för något otäckt och som vi på alla sätt försöker att motverka, säger Johannes Paulson, nationell samordnare mot brott hos myndigheten, till tidningen.

Samtidigt lyfter han att pengarna kommer gå till ett brottsoffer.

– Det här blir nog uppmärksammat så jag tror att vi kommer att få ett bra pris som kommer att gå till brottsoffer, säger han.

Flera personer bär ”rävringar” på ett foto som hittats i en mobiltelefon tillhörande en gängtopp i Foxtrot.