Tekniska problem med CSN:s hemsida: ”Skakig start”

Uppdaterad 2024-04-01 | Publicerad 2024-03-31

Flera gör sig redo för att ansöka omställningsstudiestöd hos CSN, men deras hemsida har strulat under kvällen.

Marie Ekström, 49, läser till sjuksköterska och är en av dem som söker stödet.

– Det är helt katastrof att det inte fungerar bättre, säger hon.

Hemsidan har tillfälligt stängt ner.

Vid midnatt öppnar ansökan för omställningsstudiestöd hos CSN. För 2024 beräknas pengarna räcka till cirka 18 000 personer – men fler än så väntas ansöka om det, därför är det först till kvarn-principen som gäller.

Men under kvällen har sajten kraschat. Samma sak hände förra året när det var dags att söka, och därför hade man i år förberett ett digitalt väntrum från 22.30. Men strax efter att kön öppnat larmade många användare om att sajten kraschat och att de inte kommer in.

Marie Ekström, 49, är en av de som söker stödet. Hon läser till sjuksköterska vid högskolan i Jönköping. Hon är orolig för hur det ska gå om hon inte lyckas söka stödet nu på grund av de tekniska problemen.

– Jag vet inte hur länge jag och min familj kan hålla ut ekonomiskt om vi inte får stöd i detta. Jag började studera den 18 januari men har fortfarande ingen inkomst, säger Marie Ekström.

”Sätter käppar i hjulen”

Hon tycker det är problematiskt att CSN har så pass långa handläggningstider och de har enligt henne inte tillräckligt med handläggare.

– Sverige skriker efter fler sjukvårdspersonal, men sen är det sådana här omständigheter som möjligen sätter käppar i hjulen för min väg ut i yrket, Jag tycker det är dåligt, säger Marie Ekström.

Även förra året hade CSN liknade problem när stödet skulle sökas.

– Förra året fick vi också tekniska problem i detta skede. Det var en väldigt stor anstormning av dem som ville söka och därför gick det inte som det skulle, säger Stefan Tärnhuvud, pressekreterare på CSN.

Marie Ekström.

Vid 23.30-tiden meddelar CSN att sajten fungerar igen och de hoppas att allt ska fungera som det ska när möjligheten att ansöka om stödet öppnar vid midnatt.

– Nu är det normala svarstider igen. Vi ser att det kommer in användare i väntrummet i den takt som är förväntat, säger Stefan Tärnhuvud.

Flera personer som kontaktat Aftonbladet är frustrerade och kritiska till att det inte fungerar bättre. De känner en oro för att de nu inte kommer lyckas söka stödet. Vad vill ni säga till dem?

– Ansökan öppnar först vid midnatt så det är ingen som har blivit berövad att söka än. Det blev en lite skakig start, men förhoppningsvis ska det flyta på som det ska nu från och med nu.

Har ni någon plan b om det skulle strula igen vid midnatt?

– Jag är inte insatt i de exakta tekniska tillvägagångssätten. Men vi har personal som är redo och bevakar detta. De ser över vilka insatser som i så fall måste göra om det trots allt uppstår problem, säger Stefan Tärnhuvud.

Stefan Tärnhuvud.

Följ ämnen i artikeln