Nahla, 14: ”Rädd att jag ska bli sjuk”

Vann PFAS-målet – men oron finns kvar

Publicerad 2023-12-05

KALLINGE. Efter tio år är Kallingebornas kamp vunnen.

Nahla Afzelius, 14, har levt med skandalen sedan hon var fyra, och har själv kraftigt förhöjda PFAS-värden.

– Jag ville bara ha en normal uppväxt men det fick jag inte, säger hon.

På en inglasad veranda i Kallinge sitter ett tiotal medlemmar från PFAS-föreningen. De väntar förväntansfullt på Högsta domstolens dom.

Ett glädjejubel utbrister.

PFAS-föreningen får rätt, det kommunala vattenbolaget Ronneby Miljöteknik förlorar och ska kompensera de 153 klagande i föreningen.

– Jag är otroligt lättad, det har varit sån press under många års tid och nu känns det som en stor sten lättar från mina axlar, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen.

2013 uppdagades det att dricksvattnet i Kallinge hade kraftigt förhöjda halter av PFAS. 2016 stämde PFAS-föreningen det kommunala vattenbolaget Ronneby Miljöteknik. Sedan dess har medlemmarna i föreningen drivit kampen mot kommunen på sin fritid.

– Det här är David mot Goliat. Vi har slagits mot kommunen, Sveriges största försäkringsbolag som företrätt dem och Försvarsmakten som förgiftat vårt vatten. Den lilla människan har vunnit mot tre drakar, säger han.

Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen

Utöver skadeståndet som föreningen får rätt till ska Ronneby Miljöteknik även betala rättegångskostnaderna på omkring 10 miljoner kronor.

– Det är enormt skönt, för många i föreningen har den här processen inneburit en ekonomisk risk. Och det hade inte varit en fin julklapp att få, att behöva stå för kostnaderna själva.

FAS 2

Herman påpekar dock att det inte tar slut här.

– Nu måste vi diskutera hur skadan ska regleras, jag förväntar mig en fortsatt dialog. Visar det sig att de inte vill möta oss där har vi nu fått en ny krigskassa.

Glädjerop i Kallinge efter Högsta domstolens besked.

För Ninnie Wikström, medlem i PFAS-föreningen, handlar det dock inte om pengar. Att ha för höga halter av PFAS i blodet kan vara cancerframkallande och orsaka andra sjukdomar.

– Vi är ute efter rätt vård, preventiv vård så att vi kan upptäcka de sjukdomar som kommer drabba oss i tid, säger hon.

I HD:s utredning framgår det att PFAS-värdet som uppmätts i kropparna hos de boende i Kallinge är några av de högsta i världen. Den normala halten PFAS i blodet ligger i Sverige under, eller runt, 10 ng/ml. Det högsta värdet som uppmätts hos en person i Kallinge var 1 800 ng/ml. 180 gånger så högt.

Av utredningen framgår också att halveringstiden för PFAS i kroppen är så lång att det kommer att ta många år innan halterna i de klagandenas blod har sjunkit till mer normala nivåer.

Nahla Afzelius och Ninnie Wikström efter domen.

Oron för framtiden

Nahla Afzelius, 14, var bara 4 år när miljöskandalen uppdagades. Även hon har kraftigt förhöjda värden av PFAS i blodet. Hon kommer vara över 40 år när hon har någorlunda ”normala värden”.

– Jag känner mig orolig och rädd att jag ska bli sjuk, säger hon.

Nahla har vuxit upp med två föräldrar som drivit det här fallet under hela hennes uppväxt. Men det är först nu hon börjat förstå hur allvarligt det är och vilka konsekvenserna kan bli.

– Jag har blivit mycket mer medveten det här året och mer insatt. Jag har förstått att det är mycket värre än jag trott.

Som barn drömde Nahla om att bli veterinär, nu vet hon inte hur framtiden ser ut.

– Det är sjukt att det hände oss här i lilla Kallinge, jag ville bara ha en normal uppväxt men det fick jag inte, säger hon.

Kommunen förvånad

Ronny Johannesson, Ronneby Miljötekniks styrelseordförande, säger till Aftonbladet att han är lite förvånad över att HD rev upp hovrättens dom, men tycker samtidigt att det är bra att målet fått ett domslut.

– Vi kommer följa domslutet hela vägen, säger han.

Nu väntar han på att PFAS-föreningen ska komma med sina skadeståndsanspråk.

– De kommer sedan att bedömas av vårt försäkringsbolags jurister, och sedan får vi enas om vilket skadestånd som kommer gälla.

Redan nu finns det indikationer på att även denna process kan dra ut på tiden.

– Det kan dra ut på tiden om vi inte kommer överens, det kan även bli en ny juridisk process. Men vi vill att det här ska redas ut och att båda parter ska vara nöjda.

Samtidigt ställer sig Ronny Johannesson tveksam till det ansvar Ronneby Miljöteknik utkrävs.

– Det hade varit rimligare att titta på hur det här har uppstått och vem som är ansvarig. Men nu valde man att stämma Ronneby Miljöteknik och då rättar vi oss efter det.

Följ ämnen i artikeln