Polisrazzia: Här slår operation Mjölksyra till mot flera gym

Uppdaterad 2020-10-20 | Publicerad 2020-10-19

Senaste tiden har polisen slagit till mot flera gym på jakt efter dopningspreparat och narkotika.

Operation Mjölksyra, som insatsen kallas internt kan vara en del i att stävja även annan kriminalitet.

– Vi ser en direkt koppling mellan dopning och våldsbrott, säger insatschefen Ted Eriksson.

Det kan finnas på vilket gym som helst. Insats Mjölksyra har under de senaste dagarna gjort razzior på både stora gymkedjor och mindre, nischade träningslokaler runt om i Stockholm.

Ted Eriksson på Norrmalmspolisen är polisinsatschef under operation Mjölksyra.

– Ofta när vi läser om brutala brott som grova våldsbrott mot kvinnor är dopning inblandat, säger han.

Kriminella på gymmet

Flera uppmärksammade kvinnomord nämns som exempel.

– Många tänker att de bara dopar sig för sin egna skull, för att nå vissa mansideal eller för att de älskar bodybuilding. Men dopning ökar risken för våldsbrott.

Operation Mjölksyra hittade också flera fall narkotikabrott i sina tillslag, något som inte förvånar.

– Ofta labbar man med flera olika preparat, man kanske tar tramadol för att slippa värk i kroppen eller hasch för att slappna av. Det finns en tillverkning och försäljning av det här som bidrar till annan kriminalitet och oro i samhället, säger Ted Eriksson.

När insatsen kommit till den sista av fem dagar har åtta gym i centrala Stockholm besökts av både civila och uniformerade poliser. Elva personer misstänks för dopningbrott. Fyra för narkotikabrott. Polisens jobb i gymmen liknar nattklubbstillsynerna.

– Vi har märkt att det finns kriminella individer som går på gym med andra ändamål än att träna. Det förekommer viss narkotikahandel på gymmen, den här veckan hittade vi kokain men vi misstänker att det förekommer hasch också, säger Ted Eriksson.

Skeva mansideal

Förutom tips från allmänheten och även gymmen i fråga går det ofta att se på en person om de stora musklerna kommit till genom onaturliga metoder.

Vissa träningsprofiler kan till och med lägga upp sina rutiner på sociala medier, där polisen märker att muskelbygget går snabbare än normalt. Profilerna leder också till ett skevt ideal bland unga män som följer dem.

– Jag trodde att de som dopade sig skulle vara äldre än vi märkte här, men många är under 20 år. Man mer eller mindre börjar sina träningsvanor med att dopa sig. Det manliga idealet gör att man snabbt vill se resultat, säger Ted Eriksson och fortsätter:

– Sen kan det leda till att andra preparat blandas in. Det kan sluta olyckligt, som en ond cirkel.

Operation Mjölksyra hittade också flera fall narkotikabrott i sina tillslag, något som inte förvånar.