Putins hemliga hot – undervattensdrönare

Publicerad 2018-01-23

Ryktet att Ryssland besitter undervattensdrönare verkar stämma.

De obemannade farkosterna kan bestyckade med kraftfulla kärnvapenstridsspetsar kringgå USA:s robotförsvar.

Det så kallade Kanyon-projektet avslöjas i Pentagon-dokument, som läckt till amerikanska medier.

Vapensystemet beskrivs i ett utkast till det amerikanska försvarshögkvarterets årliga rapport, Nuclear Posture Review.

Det rör sig om en obemannad undervattensfarkost som kan bära en kärnvapenstridsspets med en sprängkraft på 100 megaton – dubbelt så mycket som den största bomben som någonsin testats, den så kallade Tsarbomben.

Rykten om systemet har cirkulerat sedan 2015, men detta är första gången som uppgifterna bekräftas.

Ryssland moderniserar

Drönaren kallas ”Ocean Multipurpose System Status-6” och har fått smeknamnet ”Kanyon” av Pentagon, rapporterar Newsweek.

Pentagons rapport, som publiceras av Huffington Post, tecknar en bild av Vladimir Putins Ryssland som ett land i färd med att inte bara modernisera Sovjettidens kärnvapenarsenal utan också utveckla den med nya stridsspetsar och avfyrningstekniker.

”De här ansträngningarna inkluderar ett antal uppgraderingar av varje del av den ryska kärnvapentriaden av strategiska bombplan, havsbaserade robotar och landbaserade robotar”, skriver Pentagon i utkastet.

Förutom undervattensfarkosten uppges Ryssland även utveckla minst två interkontinentala avfyrningssystem samt en överljudsflygfarkost.

Testades 2016

”Kanyon” ska ha testats i november 2016. Då upptäcktes den av amerikanska spioner när den skickades ut från en ubåt av Sarov-klassen, vilket Washington Free Beacon rapporterade redan i december samma år med hänvisning till källor. Enligt tidningen har drönaren en räckvidd på nära tusen mil, en toppfart på 56 knop och kan dyka till en kilometers djup.

Minifarkosten tillverkas av Rysslands största ubåtstillverkare – Sankt Petersburgbaserade Rubin Design Bureau. Den är designad för att utgå från den ryska flottans atomubåtar, exempelvis Oscar-klassen som har plats för fyra drönare, skriver Defence News.

Blygsam storlek och undervattenskapacitet gör att den kan lura USA:s robotförsvar – och med förödande resultat slå in i de amerikanska kuststäderna.

Stärker Trumps vilja

Den amerikanske presidenten Donald Trumps vilja att förnya USA:s kärnvapenarsenal styrks i dokumenten, men där nämns inget om en motsvarande amerikansk undervattensdrönare.

Pentagon varken dementerar eller bekräftar uppgifterna i det läckta rapportutkastet för Newsweek.

”Vi har haft en robust diskussion och flera utkast har skrivits. Hur som helst, Nuclear Posture Review har ännu inte färdigställts och kommer i slutändan granskas och godkännas av presidenten och försvarsministern”, skriver försvarshögkvarteret i ett uttalande.

ANNONS