Tunga beskedet – brandrisken ökar igen

Publicerad 2018-08-02

Eftersläckning av skogsbrand utanför Umeå. Arkivbild.

Efter några dagar med färre skogsbränder rustar den ansvariga myndighet MSB för stigande brandrisker i helgen.

Antalet aktiva skogsbränder har legat på ett tiotal stycken under veckan, enligt SOS alarm.

Nu finns risk för en skarp ökning av bränder och i värsta fall en ny storbrand enligt prognosen, som förvisso ligger några dagar framåt i tiden.

– Det har gått ned under en period nu men nu ser vi att det kommer nya risker – främst i södra Sverige. Det är den fortsatta bevakningen vi jobbar med nu. Vi ser definitivt anledning att ha väldigt hög vaksamhet de kommande dagarna, säger David Sundström, talesperson för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i skogsbrandshanteringen.

Helikoptrar redo

Under resten av veckan finns fortsatta helikoptrar i Växjö, Örebro, Oslo samt ett tätt samarbete med Norge för fler insatser med utgångspunkt på den norska sidan. Samarbetet pågår med den privata helikopterbranschen samt med EU. MSB ska ta beslut om fler hjälpinsatser behöver kallas in med anledning av prognosen.

De största bränderna finns fortsatt i Gävleborgs och Dalarnas län.

Regeringen har gett Sjöfartsverket i uppdrag att utreda förutsättningarna för att verkets sjö- och flygräddningshelikoptrar ska kunna bekämpa bränder. I eftersläckningsarbetet av de stora skogsbränderna har regeringen gett länsstyrelsen i Jämtland i uppdrag att samordna den.

– Det är för att säkerhetsställa att eftersläckningsarbetet sker på ett samordnat och säkert sätt. Det är ju riskfyllda jobb som måste göras, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Får 50 miljoner

Jämfört med branden i Västmanland 2014 så är det många fler län och skogsägare som är berörda nu.

– Detta är ju den största skogsbrand som vi varit med om i modern tid. Här behöver vi ta erfarenheter från andra och en samlad kraft måste hantera arbetet.

Länsstyrelsen i Jämtland får tre miljoner kronor för att bland annat informera kommuner och andra myndigheter. Regeringen tror preliminärt att det kommer att behövas 50 miljoner kronor för arbetet efter bränderna. Det kan dock bli mer eftersom det fortfarande brinner på flera ställen.

– Vi har en väldigt stark ekonomi som gör att vi inte behöver omprioritera pengar, säger Bucht.