Kvack! – nu firar Kalle 70 år i tryck

Uppdaterad 2018-09-19 | Publicerad 2018-09-18

Kalle Anka stack 1948 ut näbben i tidningsstället.
Nu firar världens argaste anka 70 år.
Troligen med läskeblask och ett fyrfaldigt kvack.

Nu är det 70 år sedan första numret av Kalle Anka & C:o kom ut. Då kostade de 36 sidorna om världens argaste anka 60 öre och vartannat uppslag var i färg, vartannat i rött, svart och vitt.

Den tidningen, nummer ett, är i dag tidernas mest värdefulla serietidning och ett hett eftertraktat samlarobjekt. Det är inte ofta som exemplar kommer ut på marknaden, men 1999 såldes en tidning på auktion. Då landade klubban på 165 000 kronor.

För att fira 70-årsjubileet ger nu förlaget Egmont ut ett nytryck av nummer ett. Den kommer att säljas på Bokmässan i Göteborg nästa helg. Från och med i dag finns också jubileumsnumret, det 3255:e i ordningen, att köpa. Dessutom kommer jubileumsboken ”70 år med Kalle Anka & C:o” ut med 240 sidor av klassiska serier.

Kalle Anka dök för första gången upp 1934, som en biroll i kortfilmen ”Den kloka hönan”. Det tog honom knappt ett decennium att bräda Musse Pigg och ta över som Disneys störste filmhjälte.

I Sverige gjorde Kalle seriepremiär i Svenska Journalen 1935 i serien ”Nasse Nöff och fåglarna Flax”. I den första serien i tidningen hade Kalle inget namn. Senare fick han heta Ankapetus. Under 1935 dök han upp i Hemmets Veckotidning som Kalle Anka, vilket kan ha varit första gången det namnet användes i Sverige. Vem som hittade på namnet är okänt.

Hans dagliga seriestripp hade Sverigepremiär här i Aftonbladet 1938 och den stannade till 1977.

Först 1948 kom det första numret av Kalle Anka & C:o ut. Serietidningar ansågs då av många vara skräplitteratur och skulle till och med vara skadliga för barn. Högljudd kritik mötte därför tidningen, men den blev snabbt populär. På 1950-talet ökade upplagan rejält, bara under 1950 såldes över en miljon tidningar.

Nu har tidningen i 70 år blandat underhållning och kunskap i allt från geografi till programmering och historia.

– Vi skäms inte för att sticka ut näbben och prata om Kalle Anka & C:o som en folkbildare. Serier spelar en viktig roll i vårt samhälle, inte minst för att skapa läslust, men också för att bidra till allmänbildningen. Därför vill vi utbringa ett sjuttiofaldigt kvack, säger tidningens projektledare Anna Bergström.

I början kopierades den amerikanska förlagan Walt Disney's comics and stories koncept att inleda med en tio sidor lång serie av Carl Barks. Fram till början av 1960-talet var de flesta serierna skrivna och tecknade av Carl Barks. De återkom många gånger som ”favorit i repris”.

Kalle Anka-giganten Carl Barks skapade flera av figurerna i Kalle Ankas värld: bland andra Oppfinnar-Jocke, Alexander Lukas, Joakim von Anka, Kajsa Anka, Björnligan och Magica de Hex. Han var den tveklöst mest inflytelserike Kalle Anka-skaparen och hittade också på grundläggande storheter som staden Ankeborg och scoutkåren Gröngölingarna.

Numera bor Kalle och hans brorsöner på Paradisäppelvägen 111 i Ankeborg. Den röda Skruttomobilen av årsmodell 1934 och registreringsnummer 313 står parkerad utanför.

– Ibland var han skurkaktig och ibland var han en riktigt hyvens kille, men han var alltid en fumlande person, som en vanlig människa, har Carl Barks sagt om Kalle Anka.

I början var Kalle Anka brandman. Numera jobbar han ibland på margarinfabriken, ibland för 30 öre i timmen hos farbror Joakim. Där putsar han ofta mynt i pengabingen och får aldrig sin lön. Joakim von Anka skriver i stället av de aldrig sinande skulderna Kalle har till honom.

Då och då tvingar Joakim honom också att följa med ut på galna skattjakter.

Carl Barks utsågs passande nog till hedersmedlem nummer H313 i den svenska ankistföreningen Nationella ankistförbundet i Sverige (kvack).

Under 1960-talet fick tidningen problem när lagret av serier från USA började sina. Då dalade upplagan och antalet sidor som tecknades var för få här i Sverige, där månadstidningen nyligen blivit en veckotidning.

Lösningen kom bland annat i form av översatta sidor från Italien och Nederländerna. Det innebar också att flera nya karaktärer introducerades. Magica de Hex, Kusin Knase, Stål-Långben, Emil Örn, Moby Duck och Blunder var bara några av nytillskotten. Helt nya serier tecknades också i Danmark.

År 1983 firade tidningen 35-årsjubileum med att publicera nummer ett, inhäftat i årets nummer nio. Originalnumret såldes redan för höga summor och läsare utan tjocka plånböcker kunde då få läsa tidningen.

I 1990-talets första nummer gjorde en gigant entré. Don Rosa debuterade med serien ”Ett mytologiskt menageri”. Det blev startskottet för många minnesvärda serier från hans penna.

Sedan dess har han blivit en av de mest omtyckta Kalle-tecknarna och han har kallats Carl Barks arvtagare.

Eftersom flera figurer dykt upp under årens lopp har den ankistiska släktforskningen blivit en omfattande företeelse. Så pass att serieskaparen Don Rosa skapade ett officiellt släktträd 1993. Andra serieskapare är dock inte skyldiga att följa det.

I Danmark heter tidningen Anders And & C:o och i Norge Donald Duck & C:o. Alla de tre skandinaviska tidningarna är identiska, bortsett från språket. Finska Aku Ankka har däremot ett lite annorlunda innehåll.

Översättningarna av Kalle Ankas värld har lett till några förvirrande misstag eftersom släktbanden från början inte var helt fastslagna. Hans brorsöner knattarna Knatte, Fnatte och Tjatte, är egentligen hans systersöner. Farbror Joakim von Anka är egentligen hans morbror.

Så här 70 år senare har persongalleriet i Ankeborg utvidgats ordentligt. Under de senaste åren har den norske Kalle-tecknaren Arild Mithun även ankifierat kändisar på löpande band. Bland andra kronprinsessan Victoria, Zlatan Ibrahimovic och Camilla Läckberg har dykt upp i serierna.

Följ ämnen i artikeln