Sánchez irriterad efter katalanska protester

TT-AFP

Publicerad 2018-10-02

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez. Arkivbild.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez kritiserar Kataloniens regionpresident Quim Torra för att ha "eggat upp radikaler" efter oroligheter i samband med måndagens separatistiska protester.

Hundratals självständighetsivrande demonstranter rev ner avspärrningar framför regionparlamentet i Barcelona sent på kvällen och drabbade samman med polis. Oroligheterna tvingade den katalanske ledaren för Ciudadanos, som motsätter sig självständighet, att lämna byggnaden under poliseskort.

Tidigare under dagen blockerade demonstranter vägar och tågspår under protesterna som markerade årsdagen för den olagligförklarade självständighetsomröstningen i regionen. I ett tal berömde Torra de separatistiska aktivisternas metoder.

Men Torra får mothugg av Sánchez:

"Våld är inte rätt väg", skriver premiärministern på Twitter, och kräver att Torra håller sig till sina skyldigheter att inte äventyra den allmänna ordningen.

Den socialdemokratiske premiärministern har fått kritik från den konservative oppositionsledaren Pablo Casado för undfallenhet gentemot de katalanska separatisterna.

Följ ämnen i artikeln